"Нафтогаз" обгрунтував ціну на газ для населення: 5430 гривень - ЗМІ

Субота, 17 січня 2015, 11:33

Економічно обґрунтована собівартість видобутого у 2015 році газу складе 5430 грн за тисячу кубометрів, або 319,4 дол. за курсом 17 грн/дол.

Про це свідчать розрахунки собівартості газу, видобутого "Укргазвидобуванням", які провела НАК "Нафтогаз України", пише ZN.UA.

Згідно з інформаційною запискою "Нафтогазу", яка складена  на запит Міненерго, при розрахунку економічної собівартості були враховані експлуатаційні витрати, які без амортизації та плати за користування надрами становлять 208 грн/тис. куб. м, і адміністративні витрати, які згідно розрахунків "Нафтогазу", становлять 19,4 грн/тис. куб. м.

Також враховувалися й інші операційні витрати, зокрема, проведення сейсмічних, науково-дослідних робіт, які складають 21,9 грн/тис. куб. м.

Крім того, апарат НАК враховував амортизаційні витрати основних засобів (302,9 грн/тис. куб. м) і амортизаційні витрати права на користування надрами (311 грн/тис. куб. м). НАК враховувала і вартість капіталу компанії, який, за її розрахунками, становить 2854,2 грн/тис. куб м.

Згідно з документом, вартість капіталу дорівнює доходу, який могла б отримати "Укргазвидобування" від вкладення капіталу в альтернативний актив зі схожим рівнем ризику.

"Нафтогаз" фактично готує грунт для переходу вітчизняного ринку на ринкову ціну газу. Це може статися швидше, ніж можна було очікувати, вже тому, що і міжнародні кредитори уряду і "Нафтогазу" вимагають підвищення цін для всіх категорій газоспоживачів до рівня ринкових", - пише ZN.UA.

"Піднявши ціну газу для населення, нехай і не до 5340 грн за кубометр, Кабмін, можливо, і отримає бажані мінімум 15 млрд дол. Але чи не доведеться їх віддати споживачам газу у вигляді дотацій і субсидій?", - пише Єременко.

Як відомо, Весь газ, що видобувається "Укргазвидобуванням", використовується для потреб українських домогосподарств.  Граничні ціни на природний газ для виробників і споживачів в Україні встановлює НКРЕКП.

Наразі ціна на газ для населення коливається від 1182 до 4011 грн за тисячу кубометрів, залежно від наявності лічильників та обсягів споживання.

ZN.UA

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News