МЗС РФ: Порошенко не відповів на "мирний план" Путіна

Неділя, 18 січня 2015, 18:52

Президент РФ Володимир Путін направив президенту України Петру Порошенку послання про необхідність виконання сторонами конфлікту "режиму тиші" і дотримання домовленості про відвід важкої артилерії від лінії зіткнення. Відповіді на послання досі не отримано.

Про це йдеться у заяві МЗС РФ щодо ситуації з урегулюванням конфлікту на Донбасі.

"Незважаючи на суперечки навколо однієї з ділянок лінії зіткнення, російська сторона виступила за те, щоб терміново почати відводити важкі озброєння від лінії конфлікту в згідно тим координатами, на яких наполягає українська сторона", - заявили в МЗС РФ.

Також у відомстві підкреслили, що російська сторона буде готова використати свій вплив на "ополченців", щоб переконати їх прийняти такий варіант "в дусі доброї волі заради того, щоб уникнути нових жертв серед цивільного населення".

"В рамках російсько-українського Спільного центру з контролю і координації українській стороні були передані конкретні пропозиції з погодинним графіком такого відводу важких озброєнь. Відповіді на послання Путіна досі не отримано, а українські силовики передані їм пропозиції відкинули і відновили артобстріли Донецька, створюючи пряму загрозу життю мирних громадян і спостерігачам Місії ОБСЄ", - підкреслили в МЗС РФ.

Про лист Путіна на адресу Порошенка також заявив прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков, повідомляє РІА "Новости".

За його словами, у посланні містився план-пропозиція сторонам про відвід важкої артилерії.  Пєсков заявив, що Київ відмовився від нього, не запропонувавши нічого натомість.

"За останні дні Росія послідовно докладала зусиль як посередник з врегулювання конфлікту. Зокрема, в ніч на п'ятницю президентом Росії було направлено письмове послання президенту України, у якому обом сторонам конфлікту пропонувався конкретний план відведення важкої артилерії. Лист було отримано президентом України вранці у п'ятницю ", - повідомив Пєсков.

За його словами, "в результаті ми усі бачимо у ці години безперервні обстріли Донецька і абсолютну деградацію ситуації на південному сході України".

Варто зазначити, що у російських ЗМІ повідомлення про зміст листа Путіна до Порошенка з'явилися після того, як пролунали заяви МЗС РФ та Дмитра Пєскова.

Так, ТАСС повідомив, що лист Путіна Порошенку процитував Перший канал. Згідно з  повідомленням, у листі президент РФ заявляє, що Росія разом з ОБСЄ готова організувати контроль за відведенням важкої техніки на Україні. 

"У посланні Путін запропонував, щоб обидві сторони конфлікту вжили заходів до припинення взаємних обстрілів і відведення важкої артилерії, говориться в тексті листа, показаному по Першому каналу", - повідомив ТАСС,

"Пропоную, щоб обидві сторони - як українські силові структури, так і "ополченці" Донбасу, "ДНР" і "ЛНР" - вжили невідкладних  заходів для припинення взаємних обстрілів, а також негайного відводу сторонами конфлікту засобів ураження калібром понад 100 мм на дальності, встановлені мінським меморандумом від 19 вересня 2014 року, виходячи з фактичного проходження лінії зіткнення відповідно до доданої карти", - йдеться у посланні Путіна. 

"Останні події на південному сході України, пов'язані з відновленням обстрілів населених пунктів Донецької та Луганської областей, викликають у нас глибоку тривогу і фактично ставить під загрозу зриву процес мирного врегулювання на основі мінського меморандуму від 19 вересня", - заявив Путін.

Як відомо, в штабі АТО та РНБО неодноразово повідомляли про те, що бойовики з Донецька обстрілюють прилеглі до донецького аеропорта населені пункти, обстріли ведуться по житлових кварталах та мирних мешканцях

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування