Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ярема збрехав про призначення соратника Януковича, який підлягає люстрації - депутат

Середа, 21 січня 2015, 10:22

Генеральний прокурор Віталій Ярема неправдиво пояснив призначення заступником начальника управління Генпрокуратури соратника Януковича Володимира Орлова, який підлягає люстрації.

Про це у своєму блозі на УП пише депутат від "Блоку Петра Порошенка" Сергій Лещенко.

Депутат намагався з'ясувати, на підставі чого Ярема поставив заступником начальника управління екс-керівника Сумської та Луганської митниць в часи Януковича на прізвище Володимир Орлов.

"Люди, які обізнані з діяльністю цього пана, хапаються за голову від кадрового вибору. "Донецький" Орлов після перемоги Януковича потрапив під загальноукраїнську програму інкубування земляків "єнакіївського злодюги" на посади. У 2010 році Орлов став першим заступником керівника Сумської митниці, потім очолював Сумську та Луганські митниці", - пише Лещенко.

Згідно з законом про очищення влади, Орлов має бути люстрований, бо більше року в період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року обіймав посади з цього переліку (підпункт 7 пункту 1 статті 3 закону):

керівника, заступника керівника територіального (регіонального) органу прокуратури України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України, центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову та/або митну політику (це стосується Орлова) , податкової міліції в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

Згідно з відповіддю Яреми на запит Лещенка, генпрокурор не звільнив Орлова, бо той "начебто очолював регіональні митниці, коли ще не було створено Міністерство доходів та зборів, а була Державна митна служба".

"Положення закону про очищення влади застосовуються виключно до осіб, що працювали в цьому міністерстві", – пише Ярема.

Водночас Лещенко наголошує, що це неправда, відсилаючи генпрокурора до закону про люстрацію:

"Люстрація поширюється на керівників територіальних осередків центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову та/або митну політику", - сказано в документі. Тобто не вказано, що це має бути саме Міністерство зборів і доходів.

"Навпаки! Згідно з указом президента від 12 травня 2011 року, саме "Державна митна служба України є центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи", - наголошує Лещенко.

"Кадрова політика Яреми викликає безліч нарікань. Але він вчинив оригінально. Замість того, аби стати на шлях виправлення, просто... прибрав з сайту Генпрокуратури розділ "Призначення". Тобто закрив доступ для громадян до кадрових рішень у структурі головного правоохоронного відомства, позбавивши всіх нас права на інформацію", - зазначає депутат.

Лещенко нагадує, що у Верховній Раді ініційовано відставку Яреми.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...