Україна не пускає вже ніякі автобуси з Криму й на півострів

Середа, 21 січня 2015, 13:28

На пунктах пропуску перестали пропускати й автобуси, які попри заборону возили пасажирів із Криму на материкову частину Україну й у зворотньому напрямку.

Про це повідомляє "Крим. Реалії" з посиланням на пасажирів, які 20 січня поскаржилися на те, що на кордоні з Херсоном не пропускають пасажирські автобуси.

Кримчанин Еюп, який на момент підготовки матеріалу перебував на кордоні в автобусі, що йшов до Криму, підтвердив, що пасажиропотік в обидві сторони призупинений.

"Українські прикордонники розвертають всі автобуси і відправляють назад. Причин ніхто не пояснює", - повідомив він

В одній із компаній, що займаються пасажирськими перевезеннями в напрямку з Криму і назад, розповіли, що українські прикордонники нібито отримали "жорсткий наказ зверху".

"Якщо раніше питання перетину пасажирів і вантажів можна було вирішити "подяками", тепер наказали всіх (пасажирські, вантажні автобуси) не пропускати", - повідомили в компанії.

У Держінспекції України з безпеки на наземному транспорті кореспонденту нагадали, що з 26 грудня 2014 року автобусне сполучення материкової України з Кримом припинене з міркувань безпеки пасажирів. З 27 грудня з цією ж метою обмежили маршрут прямування потягів кримського напрямку станціями Новоолексіївка і Херсон.

За телефоном гарячої лінії Державної прикордонної служби України підтвердили, що пасажирські автобуси не пропускають, проте за поясненнями запропонували звернутися в міністерство інфраструктури України.

У департаменті автомобільного транспорту відомства нагадали, що напрямок офіційно закрито через "неконтрольованість" півострова.

У Митній службі України здивувалися питанню і заявили, що режим роботи митної служби на контрольно-пропускних пунктах не змінився.

Попри офіційне припинення транспортного сполучення, автобуси між Кримом і материковою Україною продовжували ходити аж до 20 січня.

Днями Крим.Медіа з посиланням на диспетчера автовокзалу в Сімферополі навіть повідомило про часткове відновлення автобусного сполучення з материковою Україною: "Автобуси без проблем пропускають через кордон. Ніякого обмеження немає". Однак у Держінспекції з безпеки на наземному транспорті це спростували.

Автобусні маршрути до Криму нелегальні з погляду України. Офіційно придбати квиток можна лише до певного населеного пункту, наприклад, Херсона чи Новоолексіївки. Аби дістатися в кримські міста, необхідно домовлятися з водіями автобусів.

При цьому 19 січня "Укрзалізниця" скасувала шість пар потягів, серед яких №28/27 Київ-Новоолексіївка та №144/90-89/143 Кривий Ріг/Дніпропетровськ-Новоолексіївка.

Також скасовано потяги №259/260 Миколаїв-Львів (з 19 січня), №231/232 Дніпропетровськ-Івано-Франківськ (з 21 січня), №609/610 Харків-Лисичанськ (з 1 лютого) і №749/750 Київ-Тернопіль (з 1 лютого).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування