Влада пояснила, чому перекрили перевезення з зоною АТО і Кримом

Середа, 21 січня 2015, 15:00

Припинення перевезень пасажирів до Криму та на територію проведення антитерористичної операції тимчасове.

Про це заявив перший заступник голови Державної інспекції України з безпеки на наземному транспорті Володимир Балін під час зустрічі зі спостерігачами ОБСЄ, повідомляє сайт Укртрансінспекції.

У зустрічі також взяли участь заступник міністра інфраструктури-керівник апарату Володимир Омелян, голова Укртрансінспекції Валерій Черненко та інші.

Балін запевнив, що рішення про припинення транспортного сполучення з непідконтрольними Україні територіями законне.

"Насамперед, зазначу, що відповідно до Конституції України людина, її життя і безпека визнано найвищою соціальною цінністю", - нагадав чиновник Укртрансінспекції.

"Зважаючи на зруйновану транспорту інфраструктуру у східних регіонах України, збільшення випадків несанкціонованого втручання у діяльність перевізників та обстрілів автобусів, Укртрансінспекція прийняла рішення припинити продаж квитків та перевезення пасажирів на автобусних маршрутах до зупинок, що розташовані, згідно з діючими розкладами руху, на території проведення АТО", - сказав він.

Балін наголосив, що "всі маршрути діючі, але автобуси можуть прямувати лише до населених пунктів, які розташовані на підконтрольній Україні території".

"Щодо припинення перевезень пасажирів автобусами до Автономної Республіки Крим, то тут ситуація трішки інша. Україна ніколи не визнає анексію Криму та зробить все можливе, щоб його повернути, але оскільки ми зараз не можемо контролювати перевізників та забезпечувати безпеку на території півострова, було вирішено задля безпеки людей припинити перевезення", - заявив чиновник.

"Звичайно, ці заборони створюють значні незручності для людей та завдають збитків перевізникам, але іншого виходу, на жаль, поки що немає", - сказав Балін.

Він наголосив, що рішення про припинення перевезень пасажирів до Криму та на території проведення АТО тимчасові та прийняті з чітким дотриманням автотранспортного законодавства.

Відповідно до пункту 18 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених Кабміном 18 липня 1997 року (постанова № 176), організатор перевезень має право в обставинах непереборної сили невідкладно припинити перевезення за маршрутом.

Як відомо, з 27 грудня 2014 року Україна перекрила залізничне й автобусне сполучення з окупованим Кримом, а 20 січня 2015 року на "кордоні" з материковою Україною перестали пропускати навіть автобуси, які курсували там неофіційно.

Крім того, 21 січня почав діяти режим перепусток із зоною АТО, тобто без дозволу потрапити з підконтрольної бойовикам території на територію, підконтрольну Києву, як і в зворотному напрямку, неможливо.

При цьому мешканці Донецька, приміром, не можуть додзвонитися до координаційних груп, які видають ці перепустки. Транспорт, у тому числі, вантажний, не вирушає. Громадяни, які лишилися в зоні АТО, вважають, що їх таким чином просто ізолюють.

Законодавство гарантує громадянами право на свободу пересування.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...