МЗС РФ: У "нормандському форматі" домовилися про те, що Путін пропонував

Четвер, 22 січня 2015, 08:13

Міністри закордонних справ Росії, України, Німеччини й Франції на зустрічі 21 січня підтримали відведення важких озброєнь від "лінії зіткнення" української армії й бойовиків на Донбасі.

Міністерство закордонних справ Росії заявляє, що саме це пропонував українському президенту російський лідер Володимир Путін, і "графік відведення важких озброєнь" уже нібито підтримали бойовики так званих "ДНР" і "ЛНР".

"Найголовніше рішення, яке сьогодні було ухвалено й відображено у спільній заяві, схваленій за підсумками зустрічі, – це потужна підтримка завдання термінового відведення важких озброєнь від лінії зіткнення, що зафіксовано у мінських домовленостях, зокрема, у Мінськом меморандумі від 19 вересня 2014 року", - зазначає МЗС РФ.

"Це рівно те, що запропонував президент Російської Федерації Володимир Путін у своєму посланні президенту України Петру Порошенку від 15 січня ц.р. Ми сподіваємося, що підтримка цієї ініціативи з боку міністрів закордонних справ "нормандського формату" дозволить її реалізувати", - говориться в повідомленні відомства.

"Нагадаю, що ополченці ДНР і ЛНР відповідно до ініціативи президента Росії вже підтримали графік відведення важких озброєнь", - запевнив голова МЗС РФ Сергій Лавров.

"Ми сподіваємося (і сьогодні про це знову було сказано), що українське керівництво вчинить так само, тим більше, що міністри закордонних справ Франції й Німеччини підтримали такий підхід", - сказав він.

"Також було ухвалено рекомендацію про те, щоб Контактна група у складі представників київської влади, ополченців, Росії й ОБСЄ активізувала свою роботу і з метою повного виконання мінських домовленостей сформувала необхідну кількість робочих підгруп", - заявив Лавров.

За його словами, "зміцнення прямого діалогу між Києвом і представниками проголошених ДНР і ЛНР є ключем до врегулювання глибокої української кризи".

Лавров повідомив, що "якщо буде прогрес у припиненні боєзіткнень, вогню й обстрілів населених пунктів…, якщо буде прогрес у відведенні важких озброєнь, то саміт в Астані буде цілком затребуваний, але рекомендації щодо цього будуть сформульовані додатково".

Представники міністерств закордонних справ Росії, України, Франції й Німеччини продовжать контакти й будуть відслідковувати виконання домовленостей.

Головне, за словами Лаврова, щоб Контактна група якомога швидше поновила роботу, і щоб сторони почали виконувати домовленість про відведення важких озброєнь від "лінії зіткнення, зафіксованої на 19 вересня 2014 року".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування