На виїзді з Криму прикордонники РФ затримали і не відпускають членів Меджлісу

П'ятниця, 23 січня 2015, 10:18

Російські прикордонники затримали на пункті пропуску "Армянськ" і вже протягом кількох годин утримують членів Меджлісу Абмеджіта Сулейманова, Ескендера Барієва і активіста кримскотарского національного руху Синавера Кадирова.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Меджлісу Рефат Чубаров.

За його словами, затримані прямували з Криму на материкову Україну.

"З кожним із затриманих окремо проводять годинні "бесіди" представники ФСБ. Відомо, що у числі звинувачень фігурує і не прийняття Сулеймановим, Барієвим і Кадировим громадянства Росії", – написав він.

У свою чергу видання Крим.Реалії додають, що активісти були затримані ще вночі. Спочатку їх закрили в якомусь вагончику, відбулася невелика перепалка з представником прикордонного контролю, після якої координаторам дозволили повернутися в автомобіль, але ключі від машини вилучили.

Тривалий час кримськотатарські активісти перебували в авто в очікуванні роз'яснювальної бесіди.

Як повідомила виданню дружина Барієва Зарема, їм закидають порушення режиму перебування в Російській Федерації.

Як їй вдалося з'ясувати, працівники російських спецслужб викликають затриманих по одному і повідомляють про те, що вони як іноземні громадяни, порушили режим перебування на території Криму, де зараз діють закони Російської Федерації. Затриманим повідомили, що вони можуть перебувати на території Криму не більш 90 днів.

"Їх викликають на бесіди по одному і складають якісь протоколи, нічого толком при цьому не пояснюючи", – сказала Зарема Барієва, зазначивши, що всі затримані пред'являли паспорти громадян України з кримською пропискою.

Вона також повідомила, що у затриманого Кадирова проблеми зі здоров'ям, і він виїжджав, щоб робити операцію на серці.

Згідно з російським законодавством, порушення перебування іноземних громадян або осіб без громадянства на території Російської Федерації тягне "накладення адміністративного штрафу з адміністративним видворенням за межі Росії або без такого".

Як відомо, 19 січня російські прикордонники на пропускному пункті "Армянськ" затримали на в'їзді в Крим і протягом двох годин не відпускали члена Меджлісу і депутата Курултаю кримськотатарського народу Еміне Авамілєву.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування