Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рада дозволила Порошенку скасовувати люстрацію військових і силовиків

Вівторок, 27 січня 2015, 12:39

Верховна Рада проголосувала за зміни до закону про люстрацію, які передбачають одноосібне право президента скасовувати люстрацію щодо вищих військових і силовиків.

"За" відповідний законопроект проголосував 241 депутат.

Авторами документа є депутати від "Народного фронту" Андрій Тетерук та Андрій Левус, а також представник "Самопомочі" Павло Кишкар.

Як зазначив депутат Руслан Князевич, документ не має висновку профільного комітету, оскільки багато депутатів знаходяться у відрядженнях і на засіданні немає кворуму. Князевич зазначив, що комітет залишає рішення на розсуд депутатів.

Згідно з законопроектом, люстрація військових буде скасовуватися, "якщо це обумовлено необхідністю забезпечення обороноздатності держави". Вносити відповідні подання президентові зможуть міністри внутрішніх справ та оборони, а також голова СБУ.

У пояснювальній записці сказано, що право приймати таке рішення надається президентові, оскільки він є верховним головнокомандувачем і здійснює керівництво у сферах національної безпеки та оборони держави.

Як зазначив депутат Тетерук, закон діятиме до прийняття основних правок до закону про очищення влади.

Раніше представники громадського об'єднання "Люстраційний комітет" на своїй сторінці у Facebook різко розкритикували цей документ і закликали Раду не голосувати за нього. На їх думку, скасування люстрації щодо вищих військових і силовиків може бути виправданим, але приймати таке рішення повинна лише Верховна Рада, а не одноосібно президент.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування