Коломойський блокує аукціон з продажу нафти

Вівторок, 27 січня 2015, 19:51

Після визначення аукціонним комітетом з продажу нафти, газового конденсату і скрапленого газу стартової ціни продажу нафти і газового конденсату для аукціону, ПАТ "Укрнафта" направило на адресу Комітету лист з проханням пояснити формулу ціни, оскільки не вважає її справедливою.

Про це йдеться у повідомленні НАК "Нафтогаз-України".

Як зазначається, "Нафтогаз"  як найбільший акціонер "Укрнафти" стурбований спробами керівництва цієї компанії протидіяти проведенню аукціону за новими правилами, затвердженими Постановою уряду №16 "Про внесення змін до Порядку організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу".

"Дана Постанова, як і інші дії з реформування системи торгів українськими енергоресурсами, спрямована на досягнення їх справедливої ринкової вартості. Проте перші ж спроби провести аукціон за новими правилами наштовхнулися на протидію "Укрнафти", яка повинна бути зацікавлена у високій ціні на свої ресурси", - йдеться у повідомленні.

У компанії зазначили, що спроби знизити вартість реалізованої нафти власного видобутку незмінно несуть високі корупційні ризики і загрожують зниженням доходів державного бюджету. Це ще раз доводить необхідність посилення державної участі в управлінні ПАТ "Укрнафта".

"Оскільки надання розшифровки формування стартової ціни аукціону не передбачено Порядком його проведення, "Укрнафта" зобов'язана прийняти до виконання доведену до компанії Аукціонним Комітетом ціну", - повідомляє прес-служба.

Затверджена Комітетом стартова ціна є керівництвом до дії і не може бути предметом обговорення з господарюючим суб'єктом.

Нагадаємо, аукціонний комітет з продажу нафти, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу на своєму засіданні 27 січня затвердив стартові ціни аукціону, який планується провести 31 січня 2015 року.

Так, стартова ціна нафти затверджена в розмірі 5297,93 гривні за тонну без ПДВ. На газовий конденсат власного видобутку встановлена стартова ціна в розмірі 5772,23 гривні за тонну без ПДВ.

У понеділок прес-служба "Нафтогазу" повідомила, що до аукціонного комітету з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу від ПАТ "Укрнафта" не надходило заявок на проведення аукціону.

Натомість від "Укрнафти" до Аукціонного Комітету надійшов лист з проханням визначити стартову ціну на нафту на біржовий аукціон, який запланований на 31 січня.

Як повідомлялося, 22 січня 2015 року було сформовано склад аукціонного комітету з продажу нафти, конденсату і скрапленого газу.

До нього увійшли по три представники від Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, а також чотири представники від НАК "Нафтогаз-України".

Нагадаємо, проведення аукціонів з продажу нафти у 2014 році спочатку стримувалося дискусією між "Укрнафтою", менеджмент якої контролюють міноритарні приватні акціонери, пов'язані з акціонерами ПриватБанку (Дніпропетровськ), і Міненерговугілля щодо біржі.

Це питання було розв’язано після ухвалення Кабінетом міністрів 16 жовтня 2014 року постанови про порядок організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти, газового конденсату та скрапленого газу на заміну прийнятому в жовтні 2011 року.

У новому документі уряд зберіг прив'язку встановлення стартової ціни української нафти і газоконденсату до митної вартості нафти сорту Urals за даними Державної фіскальної служби за 15 днів, що передують даті реєстрації заявок на проведення аукціону.

З того часу відбулися два аукціони: наприкінці жовтня і в середині грудня, на яких "Укрнафта" продала свій ресурс за стартовою ціною відповідно майже на 4 млрд гривень і на 2,6 млрд гривень.

НАК "Нафтогаз України" належить 50% + 1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних з акціонерами Приватбанку (Дніпропетровськ), - близько 42% акцій.

Економічна правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування