Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Порошенко запропонував Путіну повернутися до меж, встановлених у вересні

Середа, 28 січня 2015, 16:13

Президент України пропонує президенту Росії розвести сили на Донбасі по "лінії зіткнення", зафіксованій Мінським меморандумом 19 вересня 2014 року.

Про це йдеться в листі Петра Порошенка до Володимира Путіна від 25 січня, копію якого публікує ZN.ua.

Видання зазначає, що Путін пропонував відвести важку техніку, виходячи з "фактичного проходження лінії зіткнення" станом на січень (тобто, вочевидь, залишити під контролем бойовиком більше території, ніж домовлялися раніше, – ред.).

Лист Порошенка Путіну від 25 січня 2015 року. Копія ZN.ua
Лист Порошенка Путіну

Порошенко запевняє, що Україна – за повне виконання Мінських домовленостей, включаючи відведення важкої техніки від "лінії зіткнення", закріпленої в мінському Меморандумі 19 вересня 2014 року.

Те, що російська сторона наполягала на тому ж, може стати відправною точкою для "якнайшвидшої деескалації ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей, починаючи з ефективного забезпечення режиму негайного припинення вогню", наголошує президент України.

"У цьому зв'язку, вважаю вкрай важливим, щоб у ньому було враховано створення демілітаризованих зон, а також відображено чіткі кроки щодо фіксації лінії зіткнення і повернення сторін на визначені Мінським Меморандумом рубежі під постійним моніторингом Організації з безпеки і співпраці в Європі", - написав Порошенко Путіну.

"Доцільно вже найближчим часом провести консультації Тристоронньої контактної групи", - говориться також у листі.

Порошенко зазначив, що обстріл Маріуполя бойовиками, "підтверджений висновками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ" і жертви серед мирних громадян вимагають невідкладно поновити режим припинення вогню й почати реалізовувати мінські угоди.

"Користуючись наданою можливістю", Порошенко знову попросив Путіна звільнити з російського СІЗО громадянку України, депутата й льотчицю Надію Савченко "через погіршення стану її здоров'я".

"На мій погляд, такий крок став би важливим актом гуманітарного характеру", - завершує лист Порошенко.

Раніше прес-служба президента України повідомила, що в інтерв'ю польському телеканалу TVN-24 Порошенко заявив, що в листі Путіну містилася "вимога не лише припинення вогню і виконання Мінських домовленостей, але звільнення Надії Савченко та всіх заручників".

Раніше, 15 січня, Путін направив Порошенку лист, у якому пропонував почати відведення важкої техніки, виходячи з фактичного проходження лінії зіткнення. МЗС РФ тоді заявив, що Порошенко не відповів на план Путіна.

Тепер у РФ підтвердили, що отримали "формальну відповідь" Порошенка й вивчили її.

Видання також публікує мапу, яка додавалася до листа Путіна президенту України: "Лінія зіткнення сторін станом на 19 вересня 2014 р. і 13 січня 2015 р.".

Мапа, яка додавалася до листа Путіна Порошенку, ZN.ua

Однак за час "перемир'я", з 5 вересня, бойовики значно просунулися на захід: за офіційними оцінками, бойовики захопили понад 550 кв.км. Тому "фактична" лінія до середини січня суттєво відрізняється від вересневої не на користь України.

Лінія зіткнення бійців і бойовиків на Донбасі станом на 15 січня 2015 року

Текст листа Путіна до Порошенка від 15 січня:

Лист Путіна Порошенку від 15 січня 2015 року. ZN.ua
Лист Путіна до Порошенка

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування