На рахунках Януковича і К° заблоковано 1,42 мільярда доларів

Середа, 28 січня 2015, 17:13

Державна служба фінансового моніторингу заблокувала 1,42 млрд доларів на рахунках нерезидентських компаній пов’язаних з Віктором Януковичем, його близькими, посадовцями колишнього уряду країни та пов’язаними з ними особами.

Про це йдеться у повідомленні Державної служби фінансового моніторингу.

Як зазначається, протягом 2014 року підготовлено 774 узагальнених та додаткових узагальнених матеріалів які направлено до Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Державної фіскальної служби та Служби безпеки.

"Держфінмоніторингом продовжується активна робота стосовно розслідування фактів відмивання коштів, одержаних від корупційних діянь, розкрадання та привласнення державних коштів та майна колишнім президентом Віктором Януковичем, його близькими, посадовцями колишнього уряду країни та пов’язаними з ними особами", - йдеться у повідомленні.

За результатами вжитих заходів виявлено 538 рахунків 93 фізичних та 81рахунок 32 юридичних осіб, що пов’язані із вищезазначеними фізичними особами, та заблоковано кошти на суму 1,73 млрд гривень, 194,3 млн доларів,18,1 млн євро та 21,7 млн рублів, дорогоцінних металів (золота та срібла) вартістю 3 млн гривень, а також цінні папери вартістю 2,6 млрд гривень та 1 млрд доларів.

"Фінансовою розвідкою підготовлено та направлено до правоохоронних органів 268 матеріалів стосовно фінансових операцій, проведених за участю Януковича, його близькими та посадовцями колишнього уряду, органів влади, місцевого самоврядування", - повідомляє прес-служба.

Загальна сума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, за цими матеріалами становить 147,8 млрд гривень, а сума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з учиненням інших злочинів, становить 11,1 млрд гривень.

У прес-службі повідомили, що в рамках фінансових розслідувань виявлено фінансові операції 44 компаній-нерезидентів, зареєстрованих на Кіпрі, Панамі, Великобританії, Белізі, Сейшелах, Австрії, пов’язані з Януковичем та його найближчим оточенням.

Вказаними компаніями-нерезидентами протягом 2010-2013 років, через рахунки відкриті у банках Латвії, здійснено переказ коштів на рахунки, відкриті в українських банках, у розмірі 1,37 млрд доларів, значну частину з яких було використано для придбання державних облігацій.

Крім того, заблоковано кошти по рахунках вищезазначених компаній-нерезидентів на території України у сумі 1,37 млрд доларів, на які ухвалами Печерського районного суду Києва накладено арешт.

Крім того, в результаті тісної співпраці Держфінмоніторингу з Підрозділом фінансової розвідки Латвії, на рахунках 23 компаній-нерезидентів було заблоковано 49,51 млн доларів.

Сума заблокованих коштів на рахунках 44 компаній нерезидентів, підконтрольних "сім’ї Януковича", становила - 1,42 млрд доларів, у тому числі на території України1,37 млрд доларів, за кордоном - 49,51 млн доларів.

"За результатами вжитих заходів загальна сума виявлених та заблокованих Держфінмоніторингом коштів в еквіваленті складає 1,49 млрд доларів", - йдеться у повідомленні.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News