Львів приймає уже третю хвилю кримських переселенців – активіст

Четвер, 29 січня 2015, 15:22

Волонтери почали опікуватся вже третьою хвилею переселенців із окупованого Криму до Львова.

Про це переселенець із Криму і громадський діяч Енвер Бекіров розповів "Громадському радіо".

У Львові переселенці намагаються відкривати бізнес. На думку Бекірова, бізнесу переселенців побільшає, бо зараз із півострова виїжджають бізнесмени середньої руки.

"Якщо ми поглянемо на динаміку переселень, то в березні, в квітні, та навіть ще в лютому – це люди, які тікали від війни, вони розуміли, які події будуть пов’язані з анексією, з референдумом, яким чином буде реагувати міжнародна спільнота і Україна", - сказав він.

"Коли Крим віджали, як кажуть, без жодного пострілу, і люди зрозуміли, що війни не буде, то вони почали повертатися в Крим: там власність, бізнес, рідні", - зазначив Бекіров, який і сам переїхав із родиною до Львова 1 квітня 2014 року.

За його словами, "друга хвиля людей зрозуміли, що обіцянки, які надавала російська влада і самопроголошена кримська влада, відрізняються від реальних фактів".

"Коли почались переслідування тих, хто не сприйняли ці зміни, люди почали виїжджати", - сказав громадський діяч.

"Третя хвиля, яка відбувається зараз (я говорю більше за Крим), – це люди, які не хочуть, щоб їхні діти були призвані військовими в російську армію, це люди, які зрозуміли, що розвиток їхнього бізнесу в цих умовах неможливий", - пояснив Бекіров.

На його думку, є декілька причин того, що багато переселенців обирають Львів:

"По-перше, подалі від агресора. Це область, найбільш віддалена від Росії і ближча до Європи. По-друге, перша хвиля людей, яких зустріли зі щирістю, співчуттям, які відчули допомогу львів’ян, повідомляли своїм родичам про ці умови. По-третє, Львівщина – це транзитна зона. Багато родин хочуть отримати закордонний паспорт, візу і виїхати в різні країни Європи".

"Кримчани поїхали у саме у Львів, по-перше, тому що була заява мера Львова Садового, який сказав, що вони готові приймати всіх, хто проти окупації. Перша хвиля була у Львів, і дуже гарне було ставлення до переселенців. Були декілька місць компактного поселення – готелі, різні заклади Департаменту соціального захисту, будинки для інвалідів, інтернати", - пояснив Бекіров.

"Люди, які мали досвід підприємницьої діяльності, які мали якісь ресурси, відкрилися тут у Львові, тому що тут створені хороші умови", - наголосив він.

Бекіров зазначив, що Мережі центрів зайнятості і фінансової допомоги держави на півроку не достатньо, аби "люди могли існувати". Відтак, діють різні програми.

Зокрема, управління Верховного комісара у справах біженців та організація "Крим-СОС" впроваджували 2 програми, одна з яких орієнтована на зайнятість і бізнес для переселенців.

"Спочатку активної фази в АТО, коли все почалося на Сході, ми зіткнулися з таким явищем як преселенці з Луганська і Донецька. Це були родини, які бачили війну, жінки з дітьми, які виїжджали з-під обстрілів. І якщо спочатку ми допомагали тільки переселенцям з Криму, то пізніше до нас приєдналися переселенці з Луганська і Донецька", - зазначив Бекіров.

"І зараз "Кримська хвиля", яка створилася ще в квітні, має в своєму складі також волонтерів зі Сходу. Близько 10 тисяч переселенців з Донбасу зараз перебувають на Львівщині", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...