Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Контактна група" не зустрілася. Бойовики наполягають на своїй лінії розподілу

П'ятниця, 30 січня 2015, 14:08

Переговори учасників контактної групи з урегулювання ситуації на сході Україні не відбулися через відсутність представника Києва.

Про це заявив представник так званої "ЛНР" на переговорах Владислав Дейнего, повідомляє ТАСС.

"На жаль, не дочекалися української сторони, Україна знову ухиляється від діалогу", - сказав він.

У свою чергу, представник т.зв. "ДНР" Денис Пушилін заявив, що в результаті дій бойовиків на Донбасі "лінія зіткнення" протиборчих сторін змінилася. 

"У результаті дій наших збройних формувань лінія зіткнення суттєво змінилася", - сказав він.

"Готові розмовляти про негайне припинення вогню на фактичній лінії зіткнення, відповідно ми готові говорити про відведення важкої техніки", - запевнив Пушилін.

"Будемо спиратися лише на фактичну лінію", - наголосив він.

Як передає "Радіо Свобода", Пушилін повідомив, що він і Дейнего прибули до Мінська після зустрічі в Донецьку за участю лідерів т.зв. "ДНР" Олександра Захарченка і т. зв. "ЛНР" Ігоря Плотницького, а також Віктора Медведчука.

За словами Пушиліна, за підсумками зустрічі в Донецьку вони підготували для переговорів проект нової угоди, яка нібито не суперечить Мінським угодам.

На запитання, чому не приїхали особисто керівники сепаратистів Плотницький і Захарченко, він відповів, що він із Дейнего є офіційними представниками т. зв. "ДНР" і "ЛНР". "У нас є всі документи і повноваження", - запевнив Пушилін.

Як відомо, українська сторона наполягала на тому, щоб у переговорах брали участь ті, хто ставив підписи під мінськими угодами у вересні 2014 року, - а з боку бойовиків це Захарченко і Плотницький. Також Україна наполягала на виконанні вересневих домовленостей і була проти їх зміни.

15 січня президент Росії Володимир Путін направив президенту України Петру Порошенку лист, у якому пропонував почати відведення важкої техніки, виходячи з фактичного проходження лінії зіткнення.

25 січня Порошенко написав лист Путіну, в якому наполягав на "фіксації лінії зіткнення і поверненні сторін на визначені Мінським Меморандумом рубежі".

Лідери Німеччини й Франції Ангела Меркель і Франсуа Олланд підтримали вимогу Порошенка.

За час "перемир'я" після мінських домовленостей від 5 і 19 вересня 2014 року проросійські бойовики на Донбасі просунулися на захід, захопивши до середини січня ще понад 550 кв. км. Відтак, "фактична" лінія зараз суттєво відрізняється від вересневої не на користь України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування