Україна заплатила за ще два кораблі вугілля з ПАР, яке "не горить"

Середа, 7 січня 2015, 16:46

Україна заплатила за ще два кораблі з вугіллям з Південноафриканської республіки, про яке в ГПУ заявили, що воно "неякісне не горить у вітчизняних теплоелектростанціях".

Про це Українській правді повідомив директор компанії Steel Мont Раджеш Кумар Сарайя.

За його словами, компанія отримала повний розрахунок від української сторони - компанії "Укрінтеренерго" - за п'яте і шосте судно з вугіллям. Як повідомили у Steel Mont Trading, обсяг поставки - 162,15 тис. тонн з 410 тисяч.

Разом з тим джерело у Міненерго повідомило Українській правді, що п'яте судно з оплаченим вугіллям вже розвантажено на терміналах "ТІС" (Одеська обл.), а шосте зайде в порт Іллічівська 10 січня. 

Ціна за тонну вугілля у даній поставці - 80 доларів (ціна вугілля з попередньої поставки  - трьох суден з ПАР - становила 86 доларів/тонна).

При цьому, за даними джерела, "Центренерго" направило на адресу голови Міненерго лист, що претензій за якістю одержуваного вугілля не має.

Також, за даними співрозмовника, інформація про поставку в Україну 100 000 вугілля відповідає дійсності, "але до енергетичного вугілля не має ніякого відношення". 

"Росія почала відвантажувати лише кокс", - повідомило джерело.

Раніше глава Міненерго Володимир Демчишин заявив, що вугілля "везуть з далекого зарубіжжя", однак не уточнив, що поставка планується з ПАР.

Як відомо, Україна і Steelmont підписали контракт на поставку 6 суден з вугіллям з ПАР. Після отримання трьох з них стало відомо, що вугілля "не горить в українських ТЕС" .Про це, зокрема, заявив Генпрокурор Віталій Ярема.

За його словами, у Генпрокуратури є докази, що вугілля з ПАР неякісне і не відповідає стандартам, які використовуються на Зміївський, Трипільської та Старобешівської ТЕС, які перебувають у структурі "Центренерго".

У зв'язку із цим чиновникам Держкомпанії "Центренерго" було оголошено підозру  в розкраданні державних коштів в особливо великих розмірах. 

Печерський суд м.Києва встановив суму застави для директора "Укрінтеренерго" Володимира Зіневича. Напередодні Зіневич був примусово доставлений до суду, який обрав для нього запобіжний захід на увазі 2 міс. тримання під вартою.

Разом з тим суд обрав суму застави в сумі 365 мільйонів гривень.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування