Голови ВР і Бундестагу вимагають звільнити Надію Савченко

Понеділок, 16 лютого 2015, 11:21

Голова Верховної Ради України Володимири Гройсман і президент німецького Бундестагу Норберт Ламмерт вимагають від керівництва Росії звільнити українку Надію Савченко.

Про це йдеться у їхній спільній заяві, повідомляє прес-служба парламенту України.

"Голови українського і німецького парламентів вимагають звільнення Надії Савченко, льотчиці, взятої в полон наприкінці червня, яка є депутатом українського парламенту, а також членом української делегації до Парламентської Асамблеї Ради Європи", - зазначається, зокрема.

Гройсман і Ламмерт підтверджують необмежений суверенітет та територіальну цілісність України.

Вони закликають усі сторони до повного виконання пакету заходів, ухваленого у Мінську 12 лютого 2015 року на основі Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року та Меморандуму від 19 вересня 2014 року, що "відкриває шлях до тривалого мирного політичного рішення на Донбасі".

Голови Верховної Ради та Бундестагу вітають, що лідери України, Німеччини, Росії та Франції прагнуть використати свій вплив для виконання ухваленого 12 лютого пакету заходів.

Голови обох парламентів засуджують незаконну анексію Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, що суперечить Статуту ООН, Гельсінським заключним актам та особливо Будапештському меморандуму від 1994 року.

У цьому зв’язку голови парламентів вказують на важливість резолюції Генеральної Асамблеї ООН 68/262 від 27 березня 2014 року, яка підтверджує суверенітет та територіальну цілісність України у рамках міжнародно визнаних кордонів.

Голови Верховної Ради та Бундестагу заявили також про намір продовжувати розвивати відносини між парламентами та зміцнювати співпрацю на основі спільних європейських цінностей та договорів, особливо враховуючи необхідність зміцнення європейської безпеки.

Гройсман говорив про імплементацію угоди про асоціацію між Україною та ЄС, включаючи підготовку до започаткування поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, а також про прагнення до лібералізації візового режиму.

Ламмерт же заявив, що підтримає рішення про ратифікацію Угоди про асоціацію, яке має відбутися до проведення саміту Східного партнерства у Ризі.

Також він супроводжуватиме надання Україні Євросоюзом та міжнародними фінансовими інститутами погодженої додаткової макрофінансової допомоги для стабілізації економічної ситуації та підтримки реформ.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News