Росія почала постачати газ в зону АТО за гроші "Нафтогазу"

Четвер, 19 лютого 2015, 14:54

"Газпром" додав нові пункти прийому-здачі газу при постачанні в Україну: ГВС Прохорівка та ГІС Платово на кордоні з Ростовською областю.

Про це повідомляє російський "Інтерфакс".

"Згідно з чинним між "Газпромом" і "Нафтогазом України" контрактом купівлі-продажу газу, з 16:00 мск 19 лютого 2015 року "Газпром" поставляє газ в Україну в тому числі через газовимірювальні станції "Прохорівка" і "Платово" в обсязі 12 млн куб. м на добу", - сказав журналістам голова правління "Газпрому" Олексій Міллер.

На останню звітну дату - 17 лютого - "Нафтогаз" імпортував 30,55 млн кубометрів на добу, відзначає видання.

Як повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в уряді країни, аналогічно російська сторона діє і в сфері електроенергетики.

За його даними, Росія здійснює постачання електроенергії на не підконтрольні Україні території по ЛЕП 500 кВ "Перемога-Шахти" в обсязі близько 500 МВт-год/міс. При цьому РФ враховує цю електроенергію в рамках контракту на поставку в Україну між "Укрінтеренерго" і "Інтер РАО".

"У грудні Міненерговугілля України направило лист до РФ про те, що Україна хоче виключити з переліку міждержавних перетоків лінію "Перемога-Шахти". Але це питання політичне", - зазначив він.

За словами співрозмовника агентства, при підписанні документів на поставлену з Росії електроенергію Україна відмовиться враховувати і оплачувати обсяг, що надійшов в зону АТО без її згоди.

Як відомо, 19 лютого представники так званих "ДНР" і "ЛНР" заявили, що до вечора четверга в їхніх "республіках" остаточно закінчиться газ.

В "Укртрансгазі" пояснили, що поставки газу в зону АТО припинилися через критичні пошкодження газотранспортної інфраструктури в результаті бойових дій.

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв доручив "підготувати пропозиції про постачання газу для потреб так званих "ДНР" і "ЛНР".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування