Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Судді-багатії приховують, звідки статки у них та родичів – розслідування

П'ятниця, 20 лютого 2015, 10:19

В порушення закону значна кількість українських суддів, порушуючи закон, відмовляється вказувати майно своїх родичів або пояснювати походження власних розкішних будинків та машин.

Про це йдеться у розслідуванні проекту "Слідство.Інфо", журналісти якого перевірили декларації суддів Київського апеляційного адміністративного та Вищого господарського судів.

За їхніми даними, 16 суддів Київського апеляційного взагалі відмовилися звітувати про майно та кошти, які належать їхнім родинам, вказавши у відповідній графі "відомостей не надано" або "не отримано згоди".

Зокрема, таке написала донька прокурора Шевченківського району столиці, суддя Олена Ганечко, відмовившись повідомляти про дохід та кошти на банківських рахунках свого чоловіка.

 

Як з’ясувало "Слідство.Інфо", чоловік судді Ганечко – маловідомий київський адвокат Ігор Парубочий. За місцем реєстрації ані цього адвоката, ані його фірму згадати не можуть, зате ім’я й телефон чоловіка судді фігурують у різних комерційних оголошеннях, зокрема – про продаж люксового позашляховика Porsche Cayenne та будинку за 300 тис. доларів.

Крім того, на його сторінці у Facebook є фото, де він сидить у дорогому Ford Mustang. Звідки гроші на все це, Парубочий теж відмовився повідомити.

Варто зазначити, що Ганечко – це та сама суддя, яка відпустила з-під арешту пасинка олігарха Дмитра Фірташа Сергія Калиновського, який у 2007-му році спричинив жахливе ДТП в Києві, вбивши двох людей. Оскільки суд не дозволив узяти Калиновського під варту, мажор утік до Ізраїлю просто з лікарні.

Ще одна суддя, яка відмовилася вказати статки своїх родичів – Оксана Епель. При цьому вона не приховує, що має Jaguar, Porsche Cayenne та Lexus.

 

Її чоловік, Олександр Епель, – донецький підприємець і бізнес-партнер сімейства екс-міністра доходів та зборів Олександра Клименка, санкцію на арешт якого нещодавно нарешті видав суд.

У Міністерстві юстиції такі суддівські декларації називають кричущим порушенням закону, за який передбачена пряма відповідальність.

"Їх декларації не відповідають закону про очищення влади і до таких суддів мають бути застосовані заборони. Вони не мають право бути суддями і вони не мають право бути на будь-яких державних посадах протягом 10-ти років", – заявила директор департаменту люстрації Мінюсту Тетяна Козаченко.

Утім журналісти визнають, що є судді, які не приховують своїх статків, а навпаки – викладають на огляд все своє шокуюче багатство. Серед таких слуг Феміди – суддя Вищого господарського суду, виходець з Донецька Артур Ємельянов, який за часів Януковича був у керівництві цього органу. Після втечі екс-президента він був понижений до звичайного судді.

Згідно з декларацією, за рік Ємельянов отримав 238 тис. грн зарплати, але при цьому суддя та його родина мають будинок на 725 квадратних метрів, вісім квартир та багато іншої нерухомості.

 

При цьому Ємельянов відмовився давати коментарі і сховався від журналістів у своєму кабінеті.

Дружина Ємельянова Світлана, згідно з відомостями про доходи, володіє лиш скромним салоном краси і курсами самовдосконалення – очевидно, вона також не могла бути спонсором такого вражаючого багатства.

Крім того журналісти програми зазначили, що Ємельянова є ще й депутатом Донецької міськради, яка 1 березня минулого року підтримала сепаратизм на Донбасі.

Українська правда

 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування