Україна змушена віддати Росії більше, ніж може витратити на армію

Неділя, 22 лютого 2015, 13:10

У 2015 році Україна повинна виплатити Росії 3 млрд доларів заборгованності, яка була залучена попереднім злочинним режимом за єврооблігаціями.

Про це у статті в ZN.UA пишуть Андрій Кириленко з Массачусетського інституту технологій і Тетяна Тищук з Інституту економіки та прогнозування НАН України.

Згідно із закладеним в бюджет обмінним курсом (21,7 гривень за долар) ця сума перевищує витрати України на армію і Національну гвардію.

"Це ще раз вказує на низький рівень витрат на оборону і необхідність пошуку владою додаткових коштів на фінансування оборони з позабюджетних джерел", - вказують вони.

Як відзначають експерти, в оновленому держбюджеті в категорії "оборона і безпека" запропоновано 82 млрд грн витрат.

У цілому загальний обсяг фінансування оборони становить тільки 90 млрд грн, або 4,9% ВВП, прогнозованого в 2015 році.

Однак Україні було б доцільно витрачати на оборону близько 7% ВВП. Це вимагає майже 57 млрд грн, або 2,6 млрд доларів, додаткових асигнувань.

"Знайти" ці необхідні кошти можна, створивши позабюджетний фонд, який може забезпечити додаткове фінансування оборони.

"Джерела його фінансування можуть формуватися за рахунок емісії оборонних облігацій, залучення фінансових і нефінансових внесків від приватних і офіційних донорів всередині країни і з усього світу. Цей фонд повинен створюватися на обмежений часовий період, бути прозорим, контролюватися колегією радників, які є відомими людьми, і волонтерами, дотримуватися жорстких антикорупційні правила і процедури", - відзначають Кириленко і Тищук.

Економічна правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News