Вихід із Дебальцевого був надскладною операцією – заступник керівника АТО

Неділя, 22 лютого 2015, 21:12

Вихід із Дебальцевого був однією з найскладніших успішних операцій АТО.

Про це в інтерв'ю 5 каналу розповів заступник керівника АТО полковник Валентин Федічив.

За його словами, "результати виходу показують, що був обраний оптимальний час".

"Ми готувалися до можливого відходу військ. Це була запланована операція", - запевняє полковник.

За його словами, сили АТО вважали, що командний пункт у Дебальцевому буде знищений.

"Противник до останнього часу вважав, що пункт управління "сектора С" знаходиться в міськвідділку міліції. А його там ніколи не було. І він (ворог – ред.) реально наносив артилерійські удари по міськвідділу. А реально ми були в гаражах", - розповів Федічив.

"Наше місце вичислили реально за годину до відходу командного пункту. Сперше нам виключили світло, потім зв'язок, потім нам розбили приміщення. Але вихід здійснили з командного пункту без жодної втрати", - додав він.

За його словами, бійці отримали наказ підірвати усю техніку, яку не можна було вивести, але часом траплялись проблеми. Так в руки ворога і могла потрапити передана США антимінометна радарна система.

"Останній батальйон мав наказ підривати все, включаючи пункт управління. І ми чули вибухи. Але техніка підриву могла на певному етапі відносно конкретної установки і не спрацювати", - заявив Федічив.

"Форма бою як вихід військ із вогневого мішка (це не оточення), завжди вважалась найскладнішою для її проведення. Бо війська мали якимось чином ввести противника в оману щодо часу відводу військ, не дати противнику сісти колонам на хвіст, не дати йому визначити напрямки руху колон. Наш вихід прикривали аеромобільні підрозділи", - розповів полковник.

При цьому, за його словами, втрати бойовиків були настільки великими, що "вони мусили знімати війська з інших напрямків, щоб їх зосередити з одного й іншого боку дебальцівського виступу".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування