Екс-прокурор зі США не зможе очолити Антикорупційне бюро України

Вівторок, 24 лютого 2015, 10:36

Колишній федеральний прокурор і помічник генерального прокурора США, американець українського походження Богдан Вітвіцький не зможе очолити Національне антикорупційне бюро через невідповідність формальним вимогам щодо віку.

Таке рішення ухвалила конкурсна комісія з обрання кандидатів на посаду директора новоствореного органу, повідомляє "Укрінформ".

Як відомо, закон "Про Національне антикорупційне бюро України" передбачає граничний вік для директора у 65 років, натомість Богдану Вітвіцькому вже 67.

Раніше стало відомо, що колишній президент Грузії Михеїл Саакашвілі, якому ЗМІ також пророкували посаду головного антикорупціонера України, взагалі не подавав документ на конкурс через вимогу прийняття українського громадянства.

Натомість, один із членів його реформаторської команди - Давид Сакварелідзе, який у 2010-2012 рр. працював заступником генерального прокурора Грузії, все ще претендує на посаду директора Національного антикорупційного бюро, незважаючи на своє нещодавнє призначення першим заступником генерального прокурора України.

Хоча на заваді йому може стати також формальна вимога закону про вільне володіння державною мовою.

Нагадаємо, що на цьому тижні конкурсна комісія з обрання кандидатів на посаду директора Національного антикорупційного бюро проводить співбесіди із претендентами, які відповідають всім вимогам статті 6 закону України "Про Національне антикорупційне бюро України".

Члени комісії планують завершити перший етап співбесід до кінця лютого. В березні найкращі кандидати будуть запрошені комісією на повторну співбесіду.

Законом про НАБУ не визначено строків, у які конкурсна комісія має визначитися із щонайменше двома претендентами для подання на затвердження президенту.

Після того, як кандидатури все ж буде подано, їх чекатиме спецперевірка згідно із законом про очищення влади, і лише після цього Петро Порошенко матиме 10 днів, аби остаточно визначитися із одним директором.

Водночас, на повне формування і набір персоналу НАБУ Закон відводить 6 місяців від дати набуття ним чинності (25 січня). Тобто до 25 липня 2015 року директор Національного антикорупційного бюро має сформувати 7 регіональних управлінь та набрати до 700 осіб персоналу, з яких до 200 мають бути начальницького складу.

Згідно із законом, завданням Національного антикорупційного бюро є протидія кримінальним корупційним правопорушенням, які вчинені вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та становлять загрозу національній безпеці.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News