Обвал економіки може сприяти перевороту в Росії - експерт

Вівторок, 24 лютого 2015, 12:50

Сценарій державного перевороту в Кремлі "вірогідний і очевидний", якщо російське суспільство висловить своє невдоволення а економіку країни спіткає обвал.

Таку думку в інтерв'ю "Українській правді" висловила кремленолог, експерт з російської правлячої еліти старший науковий співробітник інституту Брукінгса Лілія Шевцова.

"Звичайно, можна очікувати зміни режиму за рахунок сил і людей всередині Кремля або близько Кремля. Більше шансів опинитися біля вирішальних кнопок мають ті люди, які знаходяться в близькій дистанції до кнопок управління", - говорить Шевцова.

За словами експерта, цей сценарій в найближчій перспективі найбільш імовірний і очевидний.

"Але цей сценарій навряд чи може статися - і тут частина відповіді на ваше попереднє питання без громадського невдоволення, бунту, без людей на вулиці і без обвалу економіки. Обвал економіки може сприяти такого роду зміни режиму або перевороту", - зазначила Шевцова.

"Але що абсолютно точно (вже є певні знаки та свідоцтва, це не тільки наша інтуїція, розмови, спілкування з людьми) російська еліта - це не радянські геронтократи з абсолютно закритими дверима на Захід. Нинішня еліта в індивідуальній, персональній якості дуже включена, інтегрована у світ. Тому навряд чи вона в своїй більшості готова до закриття Росії і до війни із Заходом", - вважає експерт.

"...мені дуже важко уявити Якуніна (глава "РЖД" - ред.) у вигляді відлюдника, який в режимі, який подібний північнокорейському. Те ж саме я можу сказати про Сєчіна (президент "Роснефти" - ред). Сєчін, так само як і Міллер - "Газпром" і "Роснефть" - перетворяться на пил, порох при закритті кордону з Заходом. Добробут нинішньої російської еліти - це добробут за рахунок продажу на Захід того, що вони ще можуть виробляти", - сказала Шевцова.

"У мене немає твердого переконання, що навіть якщо хтось із них опанує безрозсудний порив зачинити всі вікна і двері і підготуватися до глобальної війни з ліберальною демократією, основна маса політичної еліти і бізнесу, навіть регіональних еліт це підтримають", - додала вона.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування