Помер глава Української автокефальної церкви Мефодій

Середа, 25 лютого 2015, 09:56

Ввечері 24 лютого помер предстоятель Української автокефальної православної церкви митрополит Мефодій.

Про це повідомляє прес-служба УАПЦ.

Фото: УАПЦ

Мефодій помер "близько 19 години після важкої та виснажливої хвороби".

Прощання із митрополитом розпочнеться у київському Андріївському соборі 25 лютого, а поховають Мефодія на Галичині уже 27 лютого.

Як пояснив в коментарі "Українській правді" філософ і експерт з питань церкви Юрій Чорноморець, після смерті Мефодія можуть активізуватись переговори про об'єднання УАПЦ і УПЦ (КП), на якому наполягає Константинополь.

За його словами, реальний вплив в УАПЦ мали троє єпископів: сам Мефодій, єпископ Іванофранківський Андрій та Львівський – Макарій.

"Мефодій дуже не любив (главу УПЦ КП) Філарета, не хотів поєднання. Макарій останніми роками дуже підтримував об'єднання із КП, Андрій, в принципі, теж погоджувався. Молоді архієреї вагалися, але їх голос маловпливовий. Тому об'єднання реальне", - вважає Чорноморець.

"Шанси великі, УПЦ (МП) ставиться до цих процесів нейтрально. Тепер ніяких шансів, щоб до УПЦ (МП) приєдналась УАПЦ немає - УПЦ зараз для вірних УАПЦ - це МП, і це значить, що вони просто не підуть. Думаю, що УАПЦ може ввійти як автономна митрополія Галицька до складу УПЦ (КП), а потім вже УПЦ (КП) буде вести перемовини із УПЦ та Константинополем із більш сильних позицій", - додав експерт.

Як відомо, УАПЦ є однією з трьох українських православних церков, поруч із УПЦ (КП) та УПЦ (МП). Як і у УПЦ (КП) Автокефальна церква не має офіційного визнання вселенського православ'я.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування