Правозахисники: право вето в РБ ООН треба скасувати, бо РФ ним зловживатиме

Середа, 25 лютого 2015, 11:29

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликала п’ять постійних членів РБ ООН відмовлятися від своїх прав вето при розгляді геноцидів чи інших масових злодіянь.

Про це йдеться у повідомленні організації.

"Відмовившись від своїх прав вето, п’ять постійних членів Ради Безпеки нададуть ООН більше можливостей для того, щоб приймати заходи із захисту цивільного населення, коли життя перебувають під смертельною загрозою, і відправити потужний сигнал порушникам, що світ не сидітиме склавши руки, у той час як відбуваються масові злодіяння," – заявив генеральний секретар Amnesty International Саліл Шетті.

Однією з причин називається ризик блокування Росією важливих кроків для стабілізації ситуації в Україні.

"Ризик російського вето унеможливила РБ ООН застосувати які-небудь ефективні заходи щодо подій, які розгортаються в Україні", – вважають  правозахисники.

Також у організації нагадали, що через корисливі інтереси або політичну доцільність Раді безпеки ООН не вдавалося впоратися з кризами і конфліктами, навіть у ситуаціях, коли держави чи збройні групи вчиняли жахливі злочини проти цивільних осіб у Сирії, Іраку, Газі, Ізраїлі та Україні.

Як відомо, у вівторок речник Міністерства закордонних справ Євген Перебийніс заявив, що Україна вважає за необхідне зменшення впливу Росії на рішення РБ ООН, оскільки зараз ця країна є агресором.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування