Перевірка вищих суддів України триватиме до кінця вересня

Четвер, 26 лютого 2015, 10:54

Вища кваліфікаційна комісія суддів зобов'язана провести кваліфікаційне оцінювання суддів Верховного суду та вищих спеціалізованих судів до 28 вересня.

Про це йдеться в законі "Про забезпечення права на справедливий суд", опублікованому в офіційній парламентській газеті "Голос України" у четвер, повідомляють "Українські новини".

Більшість положень закону набирають чинності через 30 днів після його опублікування, тобто 28 березня.

Комісія на першому засіданні після цієї дати зобов'язана затвердити персональний склад кваліфікаційної і дисциплінарної палат (не менше 4 членів у кожній).

Після цього комісія повинна забезпечити проведення первинного кваліфікаційного оцінювання суддів з метою прийняття рішень щодо можливості здійснення ними правосуддя.

Оцінювання суддів Верховного суду та вищих спецсудів необхідно провести протягом шести місяців (до 28 вересня), суддів апеляційних судів – протягом двох років з дня набрання чинності закону.

Дату проведення оцінювання суддів місцевих судів зобов'язана встановити Вища кваліфкомісія.

При цьому невідкладно комісія зобов'язана провести атестацію суддів, які вже подали заяву щодо обрання безстроково.

У разі якщо суддя не проходить кваліфікаційне оцінювання, він відсторонюється від посади і направляється для перепідготовки в Національну школу суддів і надалі ще раз буде проходити оцінювання.

Крім того, незадовільні результати оцінювання можуть служити підставою для звільнення судді з посади за порушення присяги.

Як відомо, 24 лютого президент Петро Порошенко підписав закон, що передбачає введення кваліфікаційного оцінювання суддів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування