У Раді коаліція не може узгодити зміни до антикорупційних законів

Вівторок, 3 лютого 2015, 13:00

Верховна Рада провалила в першому читанні законопроект про зміни до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро України та Національного агентства України з питань запобігання корупції.

"За" проголосували лише 203 депутати.

Зокрема не проголосувала фракція "Народний фронт".

Її представники вимагали від авторів законопроекту внести правку про те, що призначати і знімати голову Антикорупційного Бюро має український парламент, а не президент Петро Порошенко.

Депутат Сергій Пашинський зазначив, що фракція вимагає збереження парламентського контролю за звільненням та призначенням голови Антикорупційного бюро.

"Президент Порошенко є нашим політичним партнером і соратником, але у нас – парламентсько-президентська республіка, і ми повинні думати не на місяць вперед, а на роки вперед, і лише тоді ці закони працюватимуть та будуть ефективними", - сказав Пашинський.

"Саме тому фракція "Народного фронту" звертається до авторів закону: ми готові голосувати, якщо в ст.6 ч.1 буде викладено у попередній редакція, де передбачається парламентський контроль за звільненням та призначенням голови "Антикорупційного бюро", - сказав заступник голови фракції.

У ВР виникла палка дискусія між представниками коаліції.

У свою чергу представник БПП Сергій Лещенко висловився проти такої пропозиції.

"Я вражений, з яким завзяттям наші колеги з "Народного фронту" відстоюють норму про те, щоб парламент був органом, який остаточно затверджує керівника Антикорупційного бюро. Ми вже бачимо на прикладі Генпрокурора, наскільки залежний в такому разі керівник. І однією з вимог міжнародних фінансових організацій при наданні допомоги Україні є те, щоб не було політичного впливу на керівника Антикорупційного бюро", - сказав Лещенко.

"Президент обирає з числа осіб, які визначаються номінаційною комісією. А "Народний фронт в даному випадку показує своє обличчя як олігархічна партія, яка хоче й далі впливати на антикорупційні призначення", - додав він.

У свою чергу спікер ВР Володимир Гройсман закликав депутатів ухвалити законопроект у першому читанні, а потім доопрацювати і узгодити всі розбіжності і не вносити поправки з голосу.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування