Росія оскаржила у Гаазі рішення у справі ЮКОСа

Субота, 7 лютого 2015, 09:16

Росія подала клопотання про скасування трьох судових рішень за позовами колишніх акціонерів російського нафтового концерну ЮКОС.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства фінансів РФ.

 "28 січня 2015 року Російська Федерація подала в Окружний суд Гааги три клопотання про скасування арбітражних рішень, винесених міжнародним арбітражем в рамках трьох паралельних арбітражних розглядів, ініційованих колишніми мажоритарними акціонерами ВАТ "НК ЮКОС" на підставі Договору до Енергетичної хартії", - йдеться у повідомленні

Як наголошується в повідомленні, в клопотаннях вказується, що "арбітражні рішення прямо суперечать двом рішенням, раніше прийнятим незалежними палатами Європейського суду з прав людини", оскільки "обидві палати одноголосно постановили, що ЮКОС займався масштабним ухиленням від сплати податків, що рішення про донарахування були правомірними і відповідали законодавству РФ, що дії російської влади не були політично мотивованими, а також що ВАТ "НК ЮКОС" не піддавався дискримінації".

Постійна палата третейського суду в Гаазі 28 липня 2014 року, розглядаючи позови трьох компаній, що представляють інтереси ЮКОСа, прийшла до висновку, що Росія порушила Енергетичну хартію і фактично конфіскувала активи цієї компанії.

Суд зобов'язав Росію виплатити компенсацію у розмірі 50 млрд доларів. Виплату було наказано здійснити до 15 січня, інакше на суму компенсації починають нараховуватися відсотки.

Росія оскаржила вирок 11 листопада 2014 року.

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування