Путін вимагав автономію для Донбаса та федералізацію - ЗМІ

Субота, 7 лютого 2015, 10:35

Президент РФ Володимир Путін пропонував президенту Франції Франсуа Олланду і канцлеру Німеччини Ангелі Меркель свій план з врегулювання конфлікту на сході України.

Як пише ZN.UA, документ "Комплекс заходів з реалізації Мінського протоколу від 5.09.2014 р щодо врегулювання конфлікту на Південному Сході України", переданих Меркель і Олланд, обумовлював невідкладні заходи, розширення "Мінського формату" і демілітаризація зони конфлікту, муніципальні вибори і конституційну реформу.

Основні пункти документа - надання статусу автономії в рамках адміністративних кордонів Луганської та Донецької областей; гарантія безпеки, недоторканності та безвідкличну обраних на позачергових муніципальних виборах осіб і органів влади (ці вибори називаються другим етапом, який передбачає, що перший етап пройшов 2 листопада 2014 і залишиться в силі); гарантія виконання Україною закону "Про особливий статус" в повному обсязі, а також гарантіяконстітуціонной реформи України, що передбачає децентралізацію і федералізацію та створення Донецької та Луганської автономних областей (або республік).

"Конституційні перетворення на Донбасі Путін бачить наступним чином: створення автономних республік; надання їм статусу вільної економічної зони; прийняття конституцій Донецькій і Луганській автономних республік; проведення виборів відповідно до донецької та луганської конституціями; і договір про розмежування повноважень між Україною і автономними республіками" , - зазначає ZN.UA.

Для реалізації всього цього в документі передбачено встановлення прямого діалогу між офіційним Києвом і лідерами "ДНР" та "ЛНР", виведення всіх українських військових формувань - ВСУ і МВС - за межі областей та легалізація "народної міліції".

Також наголошується, що документ був переданий в Київ - "не українським чи російським послом, а Віктором Медведчуком".

За даними ZN.UA, Порошенко повідомив Путіну про неприйнятність для України запропонованого плану, вважаючи його спробою дестабілізувати ситуацію в країні з метою ZN.UA.

ZN.UA

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування