Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Коломойському не дали заробити мільярд на "фейковову" курсі долара

Субота, 7 лютого 2015, 11:07

Аукціонний урядовий комітет відхилив усі заявки учасників торгів на купівлю 300 тисяч тонн нафти добутку ПАТ "Укрнафта".

Таким чином наступний аукціон, зважаючи на зміну офіційного курсу гривні,  пройде із вищою стартовою ціною, пишуть "Наші гроші".

"Різниця стартової ціни коливатиметься в межах одного мільярда гривень у залежності від офіційного валютного курсу. Якщо попередній аукціон повинен був стартувати з орієнтовної ціни в 6,4 тисяч гривень за тонну, то наступний - від 9,3 тисяч гривень за тонну ( 23 гривні за долар) до 10,1 тисяч гривень за тонну (25 гривні за долар), що складе загалом 0,9-1,1 млрд гривень додаткового прибутку ПАТ "Укрнафта", - зазначає видання.

Якби аукціон пройшов за старими правилами, то цей додатковий прибуток отримали б фірми, афільовані із групою "Приват", які протягом останніх років є єдиними покупцями аукціонної нафти.

Заявки на аукціон 5 лютого подали ТОВ "Тандем-Ч", "ТД Прикарпаттянафтотрейд", ВАТ "НПК-Галичина", "Укртатнафта", "Укртранснафта" (держпідприємство із менеджментом, підконтрольним "Привату").

Нагадаємо, що 21 січня 2015 року Кабінет міністрів також вніс зміни в Порядок організації аукціонів, що збільшило стартову ціну продажу "Укрнафти" на 15%.

Раніше цей дисконт також діставався структурам "Привату", що завдавало збитків напівдержавній "Укрнафті". Наприклад, на аукціоні у липні 2014 року ці втрати становили 540 млн гривень.

Згідно з Порядком проведення біржових аукціонів, якщо наступних два аукціони не наберуть достатньої кількості покупців, виставлений добуток викупить НАК "Нафтогаз України".

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування