До затриманого Гончаренка приїхали з СК РФ. Допитують про Одесу

Неділя, 1 березня 2015, 17:25

Слідчі СК РФ проводять бесіду з нардепом Верховної Ради Олексієм Гончаренком, якого було затримано у Москві 1 березня.

Про це повідомляє російський "Інтерфакс"  з посиланням на поінформоване джерело. 

"Співробітники Слідчого комітету прибули у відділ внутрішніх справ, куди було доправлено затриманого депутата Верховної Ради України Гончаренка, для бесіди з ним", - йдеться  у повідомленні. 

Як повідомили в СК РФ згодом, затриманий Гончаренко "допитується у справі про злочини відносно громадянина РФ під час трагедії в Одесі", пише РІА Новости.

За даними відомства, Гончаренко допитують за обставинами кримінальної справи, порушеної в Росії за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 30, ч. 1 ст. 105, п. "З" ч. 2 ст. 117 КК Росії, "про замах на вбивство і катування громадянина Російської Федерації під час трагічних подій в Одесі 2 травня".

Як відомо, Гончаренко був затриманий під час траурної ходи на пам'ять Бориса Нємцова, яка проходить у центрі Москви.

"Я нічого не викрикував, плакатів та прапорів не ніс - затримали просто за футболку", - заявив Гончаренко. 

Прес-служба Гончаренка повідомила, що зв'язку з ним немає: "У відділенні поліції у нього відібрали телефон". 

Джерело Інтерфаксу у правоохоронних органах повідомило, що Гончаренко може стати фігурантом порушеної в Росії кримінальної справи у зв'язку з подіями в Одесі 2 травня 2014 року, коли під час пожежі у Будинку Профспілок після вуличних сутичок загинули кількадесят людей.

Кримінальну справу за фактом подій в Одесі було порушено у жовтні 2014 року - щодо членів "Правого сектора", "Самооборони Майдану", фанатів українських футбольних клубів, посадових осіб МВС і СБУ  за ознаками злочинів, передбачених ст. 30 і ст. 105, ст. 117 КК РФ (замах на вбивство, катування).

У главку МВС по Москві заявили, що  Гончаренко затриманий та буде переданий представникам Слідчого комітету РФ для проведення подальших процесуальних дій. 

Спікер ВР Володимир Гройсман заявив, що Гончаренко користується дипломатичним імунітетом і  його затримання представниками російської поліції є порушенням норм міжнародного права.

Разом з тим Гройсман звернувся до глави МЗС з тим, аби вжити термінових заходів щодо звільнення Гончаренка. 

Інтерфакс

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування