Росія різко критикує військові навчання НАТО і нарощує власні

Вівторок, 10 березня 2015, 10:09

Директор Департаменту загальноєвропейського співробітництва МЗС Росії Іван Солтановський стверджує, що Росія не може ігнорувати збільшення кількості навчань НАТО по периметру кордонів з РФ.

Про це він заявив агентству "РИА Новости".

Він додав, що до "перезавантаження" відносин РФ і альянсу ще треба дорости".

"Коли ми бачимо збільшення числа навчань по периметру наших кордонів, просування військової інфраструктури – це вже матеріальне втілення відсутності довіри до нашої країни. Це сумно і, безумовно, враховується нашими військовими та іншими відомствами, які відповідальні за безпеку країни. Ми не можемо це ігнорувати", – сказав Солтановський.

Він заявив, що гіпотетичний вступ України в НАТО може призвести до "кардинальної зміни всієї геополітичної картини і не тільки в Європі".

"Це, безумовно, найсильніший удар по всій архітектури безпеки в Європі. Тверезомислячі люди на Заході це розуміють", – вважає він.

Солтановський додав, що "потрібно цей антиросійський маховик зупиняти якомога швидше, тому що завжди небезпечно перейти через точку неповернення".

Тим часом у самій Росії тривають активні військові навчання.

Близько 4,5 тисяч артилеристів проводять бойові стрільби на полігонах в Кемеровській, Оренбурзькій та Челябінській областях, повідомляє агентство з посиланням на повідомлення Центрального військового округу.

Військовослужбовці відпрацьовують навички стрільби з самохідних гаубиць "Мста-С", "Акація", "Гвоздика" і реактивних систем залпового вогню "Град" і "Ураган".

"На табірному зборі артилеристів ЦВО планова витрата боєприпасів на бойову підготовку збільшили більш ніж на 20 тисяч одиниць", – наголошується в прес-релізі.

Військовослужбовці готуються до масштабного тренування з управління ракетними ударами і вогнем артилерії, яке пройде в кінці березня.

Крім цього, як повідомлялося, навчання артилеристів почалися на півдні Росії, в Ставропольському краї. Близько 500 військових при 100 одиницях озброєння відпрацьовують дії на марші, виконують нормативи з розгортання і зайняття вогневих позицій. На завершальному етапі військові проведуть бойові стрільби з самохідних гаубиць по цілях на відстані від 1,5 до 20 кілометрів.

Як повідомили в Міноборони Росії, щорічно в Збройних силах Росії проводяться близько 3500 тисяч навчань різного рівня.

У той же час агентство відзначило, що "на Заході зростаюча активність ЗС РФ викликає все більше занепокоєння", на що в Міноборони відповідають, що підготовка армії і навчання – внутрішня справа Росії.

Як відомо, минулого тижня російський МЗС назвав "дуже і дуже тривожним сигналом" навчання кораблів НАТО в Чорному морі.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News