Росія остаточно виходить із Договору про звичайні збройні сили в Європі

Вівторок, 10 березня 2015, 20:54

Росія прийняла рішення призупинити свою участь в засіданнях Спільної консультативної групи (СКГ) за Договором про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ) з 11 березня 2015 року.

Про це заявив у вівторок керівник делегації РФ на переговорах у Відні з питань військової безпеки і контролю над озброєннями Антон Мазур, повідомляє сайт МЗС РФ.

"На жаль, країни НАТО воліли фактично обходити положення ДЗЗСЄ за рахунок розширення альянсу, одночасно під надуманими приводами перешкоджаючи вступу в силу Угоди про адаптацію. Цей курс, що проводився, незважаючи на наші неодноразові попередження про його згубність для режиму контролю над звичайним озброєнням, привів до неминучого результату - припинення дії ДЗЗСЄ Російською Федерацією в 2007 році", - йдеться в заяві.

Мазур нагадав, що Росія тоді прийняла рішення в порядку винятку продовжити участь у роботі СКГ.

"За наполяганням країн НАТО діалог, що проводився, до речі, не у форматі СКГ, був зупинений в 2011 році і з тих пір не поновлювався. Практична робота СКГ майже повністю згорнута. Західні партнери регулярно використовують цю площадку для звернень до Російської сторони з ритуальними і такими що не мають відношення до дійсності закликами повернутися до дотримання збиткового для нас старого ДЗЗСЄ", - наголошується в заяві.

Російська Федерація просить Республіку Білорусь надалі представляти її інтереси в СКГ.

Договір про звичайні збройні сили в Європі, підписаний 19 листопада 1990 року в Парижі 22 державами, представляв собою угоду між країнами НАТО і Організації Варшавського договору.

Його основною метою було встановлення безпечного балансу в Європі за рахунок скорочення основних звичайних озброєнь збройних сил, тобто бойових танків, броньованих машин, артилерійських систем, бойових літаків і ударних вертольотів.

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування