Очевидці розповіли Reuters, як був збитий «Боїнг» під Донецьком

Четвер, 12 березня 2015, 18:41

Мешканці села Червоний Жовтень в Донецькій області розповіли агентству Reuters, що бачили ракету, яка 17 липня 2014 року збила пасажирський "Боїнг".

58-річний Петро Федотов розповів, що під час катастрофи "Боїнга" перебував з матір'ю в саду. Він почув гуркіт, від якого присів на землю, потім побачив у небі ракету, а потім – літак, що розвалювався в повітрі.

Як стверджує Reuters, Федотов сказав на камеру, що ракета була запущена з території, яку контролювали українські військові. Однак пізніше, коли камеру виключили, він визнав, що ракету запустили з території сепаратистів.

За його словами, сільськогосподарські робітники показали йому поле за півтора кілометри від села Червоний Жовтень, де нібито стояла зенітна батарея.

Про запуск ракети агентству також розповіли ще троє місцевих жителів - Ольга Красильникова, Валентина Коваленко та її дочка Анастасія Коваленко. Вони стверджують, що бачили ракету і вибух літака в небі.

Колишній боєць батальйону сепаратистів "Схід", який назвався Ігорем, підтвердив Reuters, що 17 липня біля села Червоний Жовтень стояла зенітна батарея "Бук".

За його словами, за півгодини до краху "Боїнга" була випущена ракета з українського штурмовика - його пілоти катапультувалися. Про пуск ракети по "Боїнгу" він нічого не сказав.

"Свідчення очевидців не дозволяють однозначно підтвердити, що літак був збитий ракетою, запущеною з околиць села Червоний Жовтень, оскільки ніхто з місцевих жителів не бачив безпосередньо сам момент пуску", - зазначає Reuters.

Як відомо, 17 липня літак "Боїнг-777" Малайзійських авіаліній рейсом Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), на борту якого знаходилися 298 пасажирів, з яких 15 членів екіпажу, був збитий і впав на сході України.

Служба безпеки України надала аудіозапис, з якого випливає, що авіалайнер був збитий "казакамі", які стояли на Чорнухинському блокпосту.

Крім того, СБУ отримала докази того, що зенітно-ракетна установка "Бук", якою був збитий "Боїнг", приїхала в Україну з Росії разом з екіпажем напередодні трагедії.

Росія заявила, у свою чергу, що в день аварії "Боїнга" була зафіксована робота української радіолокаційної станції, а поруч з лайнером знаходився літак українських ВПС.

Розслідування причин катастрофи веде міжнародна комісія на чолі з Нідерландами. У її першій доповіді говорилося, що літак зруйнувався в повітрі через численні ушкодження, отримані ззовні. Питання про відповідальність за катастрофу якої-небудь зі сторін конфлікту в доповіді порушувалося.

Meduza

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...