Російському МЗС не подобається законопроект Порошенка по Донбасу

Вівторок, 17 березня 2015, 13:59

У МЗС РФ назвали відходом від мінських домовленостей внесений президентом України Петром Порошенком законопроект про особливий статус окремих районів Донбасу.

Про це заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, передає Інтерфакс-Україна.

"Це різкий відхід від мінських домовленостей, від усієї концепції, яка була закладена в Мінську 12 лютого", - сказав він.

Лавров нагадав, що лідери "нормандської четвірки" домовилися в Мінську про узгодження з лідерами південного сходу України всіх кроків з виконання мінських домовленостей.

"Ми звертаємося до наших німецьких, французьких колег, я розмовляв з міністрами закордонних справ Франції і Німеччини за останні дні, сьогодні направляю ще одну пропозицію активізувати зусилля щодо забезпечення безумовного виконання мінських домовленостей у всій їхній повноті при строгому дотриманні послідовності кроків, які були узгоджені", - сказав глава МЗС РФ.

За словами Лаврова, "зараз найголовніше розрулити ту проблемну, складну ситуацію, яка виникла у зв'язку з внесенням президентом України до Ради законопроекту, який визначає території, на яких повинен діяти особливий статус".

Російський міністр заявив, що закон про особливий статус Донбасу вже був прийнятий раніше, а нинішній законопроект, за словами Лаврова, намагається змінити цей особливий статус і поставити його в залежність від майбутніх виборів на Донбасі.

Крім того, МЗС Росії закликає прискорити роботу контактної групи з України.

"Ми виходимо з того, що необхідно терміново активізувати процес в рамках контактної групи, тому що мінські домовленості щодо виконання відповідних угод, які були підписані 12 лютого - це комплекс заходів для реалізації в рамках контактної групи", - сказав Лавров.

За його словами, "нормандська четвірка", лідери якої взяли в Мінську декларацію в підтримці цього комплексу заходів, домовилася контролювати цей процес.

"Тому по лінії наших повсякденних контактів ми говоримо з нашими німецькими, французькими колегами про необхідність посилати відповідні сигнали Києву", - сказав Лавров.

Як повідомлялося, Порошенко вніс у Раду законопроект "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей".

Зокрема, їм пропонується встановити порядок самоврядування в деяких районах тільки після проведення там легітимних виборів за українським законодавством.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News