Слідство у справі Нємцова шукає відставного майора МВС

Четвер, 19 березня 2015, 10:53

Слідчий комітет РФ, який розслідує справу про вбивство Бориса Нємцова, доручив розшукати екс-офіцера батальйону "Північ" внутрішніх військ МВС Руслана Геремеєва.

Як пише "Комерсант", опираючись засвідчення двох звинувачуваних у вбивстві, слідство зробило висновок про його можливу причетність до гучного злочину.

Однак від своїх свідчень фігуранти вже відмовилися, тому відставного майора Геремеєва хочуть допитати лише в якості свідка.

Про те, що Геремеєв міг мати стосунок до вбивства Нємцова, побічно повідомляється у свідченнях Заура Дадаєва – колишнього заступника командира батальйону "Північ", який входить до складу 141-го спеціального моторизованого полку внутрішніх військ МВС РФ імені Героя Росії Ахмата-Хаджі Кадирова, і екс-працівника патрульно-постової служби ОМВС по Шелковському району Чечні Тамерлана Ескерханова.

Першого слідство вважає безпосереднім виконавцем убивства, а Ескерханову звинувачення за відповідною ст. 105 КК РФ пред'явлено разом зі ст. 33 КК РФ – як співучаснику злочину.

За версією джерел "Комерсанта", одразу після затримання Дадаєв дав свідчення про те, що замовлення на вбивство Нємцова він отримав через посередника, а Ескерханов пояснив слідству, що людина, про яку говорив його поплічник, могла бути пов'язана з екс-офіцером батальйону внутрішніх військ Русланом Геремеєвим.

Геремеєв – представник впливової чеченської родини. Один із його близьких родичів – Сулейман Геремеєв – представляє Чечню в Раді федерації, а інший, Ваха Геремеєв, керує ОМВС по Шелковському району.

Щоправда, свідчення колишній міліціонер Ескерханов давав тоді ще в якості свідка, очевидно, розраховуючи зберегти свій процесуальний статус.

Як розповіли знайомі Ескерханова, коли в його квартиру в Москві увірвалися збройні люди, чеченець подумав, що його приїхали вбивати через розбірки з бізнесменом, якого він охороняв. Довідавшись, що це співробітники ФСБ і що його будуть допитувати як свідка, Ескерханов погодився на відверту розмову без адвоката.

Однак зберегти статус йому не вдалося – відповідно до пред'явленого Ескерханову звинувачення, він разом із іншими стежив за Нємцовим, а крім того, "приховав засоби вчинення злочину". За даними "Ъ", йдеться про патрони, які були випущені в різний час різними заводами.

Потрапивши і СІЗО, Дадаєв і Ескерханов вирішили відмовитися від попередніх свідчень.

Адвокат Іван Герасимов повідомив, що зараз перевіряє версію свого клієнта про те, що на момент убивства в нього було алібі. На запитання про свідчення на Геремеєва захисник відповів, що вперше чує версію про можливу причетність цієї людини до вбивства.

Захист Ескерханова також заявив, що в підзахисного є алібі. При цьому вони вказують на те, що свідчення, дані без адвоката, не мають юридичної сили.

Як заявила чеченська правозахисниця Хеда Саратова, до звинувачуваних у справі про вбивство Нємцова досі не допущено адвокатів за згодою. "Захисникам не дають можливості зустрітися з клієнтами, пояснюючи це тим, що підслідчих переводять в інші СІЗО. Буде подано скарги на дії слідства", - сказала вона.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News