Представництво ЄС: війна та окупація не є перепоною для скасування віз

П'ятниця, 27 березня 2015, 13:39

Практика Євросоюзу припускає можливість скасування візового режиму для держав, які мають тимчасово окуповані території чи перебувають у стані війни.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", про це заявив керівник політичного відділу Представництва ЄС в Україні Ханнес Шрайбер під час круглого столу, присвяченого скасуванню візового режиму.

"Часто питають, чи може мати місце візова лібералізація для громадян України в ситуації, коли триває війна і доки Крим окупований... Але є приклади (схожих рішень) в Європі", - заявив він.

Ханнес Шрайбер нагадав, що протягом десятиріч, після вторгнення турецьких військ, Північний Кіпр перебуває поза контролем центральної влади. Менше з тим, ЄС дозволяє вільно подорожувати мешканцям окупованої території.

"Частина Кіпру окупована протягом десятиріч, але кіпріоти з Північного Кіпру, які мають кіпрські паспорти, можуть подорожувати Європою", - наголосив він.

Водночас представник Євросоюзу зазначив, що це не означає автоматичної згоди ЄС на скасування віз, нагадавши про зобов’язання України щодо виконання плану дій візової лібералізації.

"Ми (представники ЄС) не можемо закрити очі на все лише через те, що дуже любимо Україну. План дій візової лібералізації  – це технічне завдання. Його потрібно виконати, щоби рухатися далі (до скасування віз)", – пояснив дипломат.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News