Слідком РФ вигадав ще одну кримінальну справу щодо України

Понеділок, 30 березня 2015, 13:16

Російський слідчий комітет вирішив порушити кримінальну справу за фактом  ушкодження пам'ятників, присвячених боротьбі з фашизмом в Україні.

Так у повідомленні керівника управління Слідчого комітету Росії Маркіна, повідомляється, що справа порушена за "наругу над тілами померлих і місцями їх поховання" і "реабілітацію нацизму".

"У розпорядженні слідства є конкретні факти, що свідчать про знищення й наругу невстановленими особами на території України в 2014 році над пам'ятниками, присвяченими боротьбі радянських воїнів з фашизмом", - заявив Маркін.

При цьому в повідомленні наводяться факти знищення пам'ятників. Тільки в одному випадку вказується рік руйнування пам'ятника.

Хоча деякі з них були зруйновані багато років тому, як наприклад пам'ятник воїнам, що загинули під час Великої Вітчизняної війни в місті Сухий Лиман Одеської Області, він був зруйнований ще у 2008 році, і  жодних політичних підтекстів при цьому не було.

Так, СК наводить приклади: 06 січня 2014 року в місті Гліняни Золочевського району Львівської області зруйнований пам'ятник тридцяти двом воїнам-визволителям, що загинули під час Великої Вітчизняної війни, 10 лютого в Одесі пошкоджений пам'ятник загиблим морякам і кораблям Чорноморського морського пароплавства,  22 лютого в місті Стрий Львівської області України знесений пам'ятник радянському воїну-визволителю, 18 березня й 05 травня в місті Новомосковск Дніпропетровської області скоєно наругу над  меморіалом, присвяченим пам'яті жертв Холокосту, 24 вересня в Києві в районі Бабиного Яру піддався нарузі меморіал "Менора", присвячений євреям, що загинули в часи Другої світової війни, 07 жовтня в Харкові була розбита меморіальна дошка Героєві Радянського союзу Петру Василевському.

"Ці пам'ятники є символами військової слави радянських воїнів у боротьбі з фашизмом, а оскільки Російська Федерація є правонаступником СРСР, зазначені протиправні дії спрямовані проти інтересів РФ", - сказано в повідомленні.

"Іноземні громадяни й особи без громадянства, що не проживають постійно в РФ, які скоїли злочин поза межами РФ, підпадають під кримінальну відповідальність у випадках, якщо злочин спрямований проти інтересів РФ. Розслідування кримінальної справи триває", - повідомив він.

Як відомо, у самому центрі Москви був розбитий меморіал, створений на місці загибелі Бориса Нємцова. Жодних кроків щодо цих людей, хоча їхні фото розміщені в мережі Інтернет, заведено не було.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування