Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Яресько розповіла, яке питання найболючіше для кредиторів України

Понеділок, 30 березня 2015, 15:12

Україна має кілька структурних маяків, на які потрібно орієнтуватися перед другим траншем МВФ.

Про це розповіла міністр фінансів Наталія Яресько в інтерв’ю "Українській правді", яке незабаром буде опубліковане.

За словами міністра, для того, щоб Україна отримала другий транш, потрібно прийняти закон про захист інвесторів, про ринок природного газу та про реструктуризацію державного боргу.

"Для кредиторів - це найболючіше питання, для народу України - ні", - каже Яресько.

Міністр зазначила, що консультація тільки почалися.

"Я була нещодавно в Каліфорнії, в Нью-Йорку, Лондоні, де зустрічалася із найбільшими кредиторами в США та Великобританії. Ми пробували їм пояснювати, які в нас є цілі", - говорить міністр.

Вона пояснює, що у уряду є три таких цілі.

"Перше, це заощадження або зменшення наших грошових потоків для обслуговування боргів. Друга - досягнути до 2020 року співвідношення боргів до ВВП не більше ніж 71%. Це має прямий вплив на здатність сплачувати наш борг. І третя мета - після програми, а з 2019 року наше обслуговування боргів має становити менше 10% ВВП", - розповіла вона.

За її словами, ці три цілі потребують реструктуризації, що передбачає і подовження терміну, і зниження купону, і зменшення номіналу.

"Переговори ще не почалися. Ми на цих консультаціях розповідаємо про ситуацію в країні, що ми не можемо запізнюватися, ми маємо до кінця травня мати договір, домовленість. Але це і в їхніх інтересах, оскільки за ці декілька років ми маємо стати кращими боржниками. Ніхто не хоче, щоб Україна мала більші фінансові проблеми, ніж вона має зараз. Ми почули порозуміння від кредиторів. Ризики до програми МВФ існують через війну. Будь-яке загострювання ситуації на Сході має вплив. Це все треба брати до уваги", - зазначила міністр.

Крім того, Яресько каже, що хоче щоб кредитори самі створили кредитний комітет.

"Ми хочемо, щоб вони самі створили кредитний комітет, щоб вони перекрили всі інтереси і щоб ми могли вести переговори з однією групою, у нас немає часу, щоб спілкуватися із окремими кредиторами. У нас немає такої можливості", - підсумувала вона.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування