Адвокати "беркутівців" продовжують вимагати допиту Яценюка і 140 посадовців

Понеділок, 30 березня 2015, 16:07

Адвокати екс-"беркутівців" Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Маринченка та Сергія Тантури наголошують на необхідності допиту нинішніх та колишніх високопосадовців у межах судового розгляду.

Про це заявив на прес-конференції адвокат Стефан Решко, передає "Укрінформ".

"Якщо формула обвинувачення будується на тому, що президент віддав розпорядження міністру, а він віддав розпорядження вниз за ієрархією і це закінчилося тим, що рядові солдати виконували злочинний наказ на безпідставне застосування зброї, то, безумовно, всіх посадовців по вертикалі треба допитувати", - сказав він.

Захисник додав, що Кримінально-процесуальний кодекс передбачає можливість допиту свідків, навіть якщо вони перебувають за межами України.

"Мова йде про тих високопосадовців, які втекли і перебувають у сусідній державі. Я не думаю, що ці люди відмовляться бути допитаними на території іншої держави. Вони не приїдуть в Україну під страхом бути затриманими, але те, що вони погодяться дати свідчення на території Росії, я думаю, що це очевидно. Але їх навіть ніхто не намагався допитати", - зазначив Решко.

Крім того, захисник екс-"беркутівців" наполягає на допиті в ході судового розгляду близько 140 свідків, серед яких ряд нинішніх високопосадовців - перший віце-спікер Андрій Парубій, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, мер Києва Віталій Кличко, народні депутати Андрій Шевченко та Сергій Пашинський, колишній міністр культури Євген Нищук та голова СБУ Валентин Наливайченко.

При чому свідчення останнього, на думку Решка, можуть виявитися для слідства особливо цінними. Адже саме Наливайченко 19 лютого поточного року в ефірі телеканалу 1+1 заявив, що йому відомі обставини, які свідчать про причетність до розстрілів на Майдані помічника президента Росії Владислава Суркова та спецпризначенців.

"Це безпосередньо пов'язано з винуватістю чи ні наших підзахисних, бо це події одного дня", - зазначив адвокат.

На його думку, досудове розслідування у цій справі проведено на неналежному рівні, тому захист планує вже на етапі судового слідства вносити клопотання про допит цих свідків.

Раніше адвокати звертались із подібним клопотання про прохання допитати більше 110 свідків. Суд його відхилив.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News