Екс-керівництво київської міліції оголосили у розшук за штурм Майдану

Вівторок, 31 березня 2015, 09:58

Колишньому в. о. начальника Головного управління МВС у Києві та його заступнику – начальнику громадської безпеки ГУ МВС у Києві повідомлено про підозру в організації штурму Майдану в ніч з 18 на 19 лютого 2014 року.

Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури вранці 31 березня.

Управління спеціальних розслідувань ГПУ у провадженні про вчинення умисних вбивств учасників акцій протесту та за іншими фактами незаконної протидії протестним акціям в листопаді 2013 року – лютому 2014 року зібрало "докази причетності керівників органів внутрішніх справ до організації здійснення силової операції правоохоронних органів з 18 на 19 лютого 2014 року з метою розгону учасників акцій протесту на Майдані Незалежності".

За результатами розслідування повідомлено про підозру колишньому виконувачу обов’язків начальника Головного управління МВС у Києві та його заступнику – начальнику громадської безпеки ГУ МВС у Києві.

Їх підозрюють "у організації штурму Майдану в ніч з 18 на 19 лютого 2014 року та відданні наказу на таку операцію, у результаті чого внаслідок протиправного застосування фізичної сили та спеціальних засобів працівниками правоохоронних органів були вчинені вбивства 13-ти громадян та спричинені тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості більше 130 особам".

Дії підозрюваних кваліфіковано за ознаками злочинів, передбачених ч. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) та ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 365 КК України.

"Підозрювані оголошені у розшук", - заявляє Генпрокуратура.

У лютому 2014 року обов'язки начальника столичної міліції виконував Валерій Мазан, його заступником був Петро Федчук.

Читайте також: ТСК: Розстріли на Майдані вчинила злочинна організація на чолі з Януковичем

У грудні 2013 року Валерія Коряка нібито відсторонили з посади керівника ГУ МВС у Києві - після звинувачень у причетності до розгону Майдану 30 листопада того ж року. Однак сам міліціонер ще певний час називав себе керівником столичної міліції.

Мазан у січні 2014 року заявляв про право силовиків стріляти в активістів, якщо ті перешкоджають міліції.

18 лютого 2014 року відбулися жорстокі сутички майданівців і силовиків під Верховною Радою і на прилеглих вулицях. У ніч на 19 лютого був штурм наметового містечка на Майдані Незалеженості, палав Будинок профспілок, у якому тоді розміщувався штаб Майдану.

Вранці 20 лютого по мітингувальниках почали стріляти снайпери. Загалом тоді загинуло понад 100 осіб - їх потім назвали "Небесною сотнею".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування