Уряд пропонує вшановувати всіх захисників України від нацизму

Вівторок, 31 березня 2015, 18:03

Уряд пропонує відзначати 8 травня щороку День примирення та вшанування усіх захисників України від нацизму та пам'яті жертв Другої світової війни.

Про це розповів міністр культури В'ячеслав Кириленко, представляючи низку законопроектів, які уряд пропонує ВР ухвалити до 9 травня поточного року.

За його словами, 9 травня в Україні щорічно відзначатиметься День перемоги над нацизмом.

Сутність законопроекту полягає в тому що в Україні вшановуватимуться усі без винятку захисники України від нацизму, зокрема "в першій статті зазначається про шанобливе ставлення до пам'яті про перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, ветеранів війни, учасників українського національного визвольного руху та жертв нацизму".

"З метою вшанування пам'яті усіх жертв війни 1939-45 років в Україні встановлюється День пам'яті та примирення, який відзначається щорічно 8 травня. Разом із тим 9 травня відзначатиметься державне свято - День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні", - сказав Кириленко.

Крім того, за словами міністра, згідно з даними законопроектом, держава бере під охорону усі пам'ятники присвячені Другій світовій війні, для чого буде створено їхній єдиний реєстр та проведено інвентаризація і наруга над ними каратиметься відповідно до цього закону.

"Законопроект не скерований на жодну деструкцію, а є об'єктивним поглядом на всі події Другої світової і на участь України у цих подіях".

У свою чергу голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович повідомив про внесення до ВР законопроекту щодо розсекречення архівів репресивних комуністичних органів, аналоги якого діють на теренах "практично усіх посткомуністичних країн, які розвиваються в європейському напрямку".

"Закон передбачає, що доступ до цих архівів не має бути обмежений і що ці документи мають бути передані з відання спецслужб до Інституту національної пам'яті", - сказав історик.

Крім того він представив законопроект про "правовий статус та вшанування пам'яті учасників боротьби за незалежність України у двадцятому столітті".

"Це закон, яким врешті-решт Україна віддасть належну шану усім тим, хто у XX-му столітті зі зброєю в руках або в ненасильницький спосіб боролися за створення незалежної України", - зазначив В'ятрович

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування