Кучма: Росія категорично не хоче участі США у переговорах по Донбасу

Середа, 4 березня 2015, 16:33

Представник контактної групи перший президент України Леонід Кучма каже, що переговори щодо Донбасу проходять дуже складно, а Росія не хоче допускати США до процесу.

Про це він сказав в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Українська сторона на сто відсотків хотіла б, щоб брала участь американська сторона. Але російська сторона на сто відсотків не хоче, щоб там Америка була присутня. Ось і все питання: небажання Російської Федерації, щоб Америка брала участь у цьому процесі. Звичайно, Україні було б набагато легше", - сказав президент.

Кучма підтвердив, що на перших етапах бойовики приходили на переговори з автоматами:

"На самому початку, коли ми їздили в Донецьк, таке ми мали можливість спостерігати. Але я не думаю, що у них було бажання налякати когось, тим більше я настільки лякана людина, що для мене ці автомати не мали ніякого значення", - сказав Кучма.

"Напевно, людина з автоматом почувається набагато впевненіше. Тому багато хто сьогодні в Україні задумаються: закінчаться бойові дії, війна закінчиться, і скільки людей буде з тією зброєю, про яку ви згадали?", - додав він.

За словами Кучми, переговорний процес дуже важкий, ламаний "з простої причини: вони хочуть мати те, що ніхто їм не дасть".

"Вони проголошують Донецьку народну республіку і Луганську народну республіку. Ви розумієте, це виключено. Це накладає відбиток на переговорний процес. Напевно, ви прекрасно розумієте, вони не настільки незалежні політики, що не вони головні і не вони диктують правила поведінки", - говорить Кучма.

За словами Кучми, влада може запропонувати тільки передачу якомога більших повноважень з центру в регіони.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування