КС узявся за скасування депутатської й обмеження суддівської недоторканності

Четвер, 2 квітня 2015, 10:29

Конституційний Суд почав розгляд справи за зверненням Верховної Ради про надання висновку про відповідність Основному закону законопроекту №1776 про скасування депутатської недоторканності й обмеження недоторканності суддів.

Розгляд проходить у формі усного слухання, повідомляють "Українські новини".

На засіданні присутні 15 із 16 суддів КС.

Не з'явилися на розгляд справи міністр юстиції Павло Петренко, представники Вищої ради юстиції й Вищої кваліфікаційної комісії.

Згідно зі ст. 159 Конституції, законопроект про внесення змін в Основний закон розглядається парламентом за наявності висновку КС про відповідність документа вимогам ст. 157 і 158 Конституції.

Після позитивних висновків КС зміни до Основного закону ухвалюються шляхом голосування за відповідний законопроект 226 голосами в першому читанні й 300 голосами на наступній черговій сесії ВР – у другому.

Зміни Конституції не можуть призводити до скасування чи обмеження прав і свобод людини.

Законопроектом №1776 пропонується зі ст. 80 Конституції виключити норму, згідно з якою парламентарям гарантується депутатська недоторканність і те, що їх не можуть без згоди ВР притягнути до кримінальної відповідальності, затримати чи заарештувати.

У ст. 126 пропонується закріпити, що суддя не може без згоди Вищої ради юстиції (а не парламенту, як це передбачено чинною редакцією) бути затриманий, і до нього не може бути застосовано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до винесення звинувачувального вироку судом.

Разом із тим такий імунітет суддів не буде поширюватися на випадки затримання при вчиненні чи безпосередньо після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину проти життя й здоров'я людини.

Також ст. 129 пропонується доповнити положенням про те, що залучення суддів до юридичної відповідальності здійснюється на загальних підставах.

При цьому пропонується закріпити, що судді не можуть бути притягнуті до юридичної відповідальності за діяння, вчинені у зв'язку зі здійсненням правосуддя, крім випадків ухвалення заздалегідь неправосудного судового рішення, порушення присяги судді чи вчинення дисциплінарного правопорушення.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман запевняв, що рекомендації Європейської комісії "За демократію через право" ("Венеціанської комісії") щодо законопроекту №1776 буде враховано при доопрацюванні документа.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування