Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яшин: Гадаю, ситуацію на Донбасі поки буде заморожено

Понеділок, 20 квітня 2015, 15:42

Опозиційний російський політик Ілля Яшин вважає, що конфлікт на сході України триватиме, доки Володимир Путін при владі і доки більшість росіян віритимуть його брехні.

В інтерв'ю "ЛІГАБізнесІнформ" на запитання, чи можливо закінчити війну на Донбасі за життя чинного президента РФ Путіна, він відповів:

"Я дуже сподіваюся, що це можливо. Що ми не настільки всі залежимо від Путіна, щоб війни завершувалася й починалися винятково з його волі. А для цього дуже важливо, щоб люди знали правду".

"Важливо розповідати людям і про кількість жертв на війні, і про те, як Путін розпалював цю війну. Цим ми й займаємося всередині російського суспільства. Ось зараз готуємо доповідь "Путін і війна", її майже завершено. Сподіваємося її до кінця квітня оприлюднити, поширювати серед російських громадян і розповісти людям правду", - сказав Яшин.

"Хотілося б, щоб це сприяло зростанню критичної маси невдоволених, і я вірю, що під тиском світового співтовариства Путін буде змушений змінити свою політику", - додав він.

За суб'єктивним відчуттям Яшина, "людей, які тверезо мислять, у Росії не так мало", як намагаються переконати. "Звісно, значній частині нашого суспільства запудрила мізки пропаганда, але, на мій погляд, усі не так безнадійно, як видасться", - зазначив він.

Коли Яшину нагадали, що рік тому Борис Нємцов у Києві сказав, що рейтинг Путіна почне падати, щойно до Росії рушать перші труни, – "труни пішли, а рейтинг не падає", він відповів: "Просто трун прийшло, по-перше, поки не так багато, і, по-друге, значною мірою ці факти вдається приховувати".

"Родичів перших убитих російських солдатів вдалося якось умиротворити за допомогою грошової компенсації. Потім, у січні-лютому, наскільки ми можемо судити від джерел Нємцова, родичів вдалося залякати, але, якщо війна триватиме і кількість трун зростатиме, безсумнівно, почнуться масові протести солдатських матерів і самих військовослужбовців. Та це вже трохи починає проявлятися", - сказав Яшин.

"Показовим є епізод у Мурманську, де солдати-контрактники самі передали журналістам аудіозапис виступу місцевого замполіта, який розповідав, що ці контрактники повинні прибути на територію України для виконання бойових завдань", - сказав він.

На прохання спрогнозувати розвиток подій на Донбасі, зокрема, до 9 травня, Яшин відповів: "Я не можу робити конкретних прогнозів, але думаю, що ситуація, принаймні, найближчим часом буде заморожена".

"Ясна річ, що повного виходу з кризи на сьогодні зовсім не проглядається і Кремль явно розглядає різні важелі тиску на офіційний Київ. Однак я сподіваюся, що принаймні найближчими тижнями не буде загострення", - сказав він.

На його думку, загостренню можуть завадити російське й міжнародне співтовариство.

"Очевидно, що системного вирішення проблеми Донбасу в найближчому майбутньому чекати не варто. Для того, щоб вирішити цю проблему, щонайменше, потрібно звільнити Росію від Путіна. Поки Путін у Кремлі, ця проблема буде актуальна", - додав Яшин.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування