В РФ судять кримчанина з "групи Сєнцова": просять 12 років

Вівторок, 21 квітня 2015, 15:22

У Росії почався суд у справі Олексія Чірнія: кримчанин, якого затримали рік тому в Криму разом з активістом Олександром Клименком та режисером Олегом Сенцовим, проходить у справі про організацію теракту в Сімферополі.

Про це повідомив його адвокат Ілля Новіков.

"Розпочався суд у справі Олексія Чірнія. Я відразу заявив, що переконаний, що він обмовив себе та інших під тиском слідства. Сам Олексій не хоче ламати угоду зі слідством, побоюється наслідків. Він розуміє, що отримає, ймовірно, від 7 до 10 років, як раніше Афанасьєв. Ми домовилися, що я висловлю свою позицію, а він не підтримає її і попросить суд не повертати справу в прокуратуру, а розглянути її сьогодні", - зазначив Новіков.

"Чірній не герой, він відчуває себе беззахисним і не вірить, що Україна може чимось йому допомогти", - додав адвокат.

Також Новіков повідомив, що суд пішов радитися, після чого адвоката відсторонили посилаючись на "конфлікт позицій".

"Далі спостерігаю за процесом на правах глядача. Прокурор попросив 12 років. Напередодні Олексій остаточно вирішив не виходити з угоди, сподіваючись, що буде 7 або навіть менше", - зазначив Новіков.

 

Олексій Чірній був затриманий у травні 2014 року в Криму разом з режисером Олегом Сенцовим, а також з громадянським активістом Олександром Кольченком та сімферопольцем Геннадієм Афанасьєвим.

Усі четверо затриманих є учасниками протестів проти анексії Криму. ФСБ Росії висунуло їм звинувачення у підготовці та здійсненні терористичних актів на території Криму.

У травні Чірній і Афанасьєв дали свідчення. Сенцов, виступаючи на суді, заявив, що ці свідчення є неправдивими, їх було надано  під тортурами.

У липні російські правозахисники повідомили, що Чірній перебуває на примусовому лікуванні у Державному науковому центрі соціальної та судової психіатрії ім. Сербського. У серпні його перевели у психіатричну лікарню при СІЗО-2 "Бутирка".

Українська правда 

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News