Турчинов пояснив, що означатиме демілітаризація Широкиного

Середа, 22 квітня 2015, 20:53

Українські військові зможуть відійти від Широкиного у тому випадку, якщо у ньому постійно діятиме пункт спостерігачів ОБСЄ, а село візьме під контроль міліція.

Про це заявив секретар РНБО Олександр Турчинов в ефірі 5 каналу у середу ввечері.

За його словами, наразі існує 4 точки, де найчастіше відбуваються порушення домовленості про припинення вогню і де постійно відбуваються провокації. "Це територія біля Донецького аеропорту, територія біля Горлівки, Щастя та Широкиного", - зазначив Турчинов.

"Коли ми говоримо про демілітаризацію, це не означає, що ми повинні звільнити населений пункт, зокрема, Широкине. Йдеться про те, щоби у Широкиному зробити постійно діючий пункт спостерігачів ОБСЄ", - пояснив він.

"Тому що наразі спостерігачі ОБСЄ працюють за графіком – із 7-ої до 17-ої години вони об'їжджають територію. Щойно вони від'їжджають на відпочинок, розпочинається вогонь з боку російсько-терористичних угрупувань, і десь близько сьомої години він завершується, коли спостерігачі ОБСЄ виїжджають на свій рейд", - додав Турчинов.

"Саме тому ми вимагаємо, щоб в таких центрах ескалації з боку російсько-терористичних угрупувань були постійно діючі пункти ОБСЄ", - зазначив він.

"У випадку заведення в Широкине постійно діючого пункту спостерігачів ОБСЄ, контроль над містом будуть мати українські міліціонери. Тобто українська міліція бере повний контроль над містом, в тому числі над тією частиною, де окопалися терористи. Тільки у цьому випадку наші бойові частини зможуть відійти на кілометр для того, щоб демілітаризувати зону і припинити можливості провокацій для бойовиків", - сказав секретар РНБО.

Як відомо, українська сторона в Тристоронній контактній групі пропонує демілітаризувати Широкине.

Мешканці Маріуполя просять президента України відмовитися від цієї ідеї. Вони зазначають, що на території Широкиного розташована стратегічна висота, і якщо її займуть бойовики, Маріуполь опиниться під загрозою.

15 квітня повідомлялося, що у Широкиному, яке регулярно обстрілюють бойовики, нині перебуває від 30 до 40 мирних жителів, серед них є й діти. У більшості з них немає електрики, питної води, бракує їжі, відсутня медична допомога.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News