Російський МЗС звинувачує Україну в перевірках ОБСЄ. Про бойовиків мовчить

Понеділок, 27 квітня 2015, 10:33

Російський МЗС стурбований тим, що сили АТО перевіряють машини місії ОБСЄ, проте залишив без коментаря звіти місії, в яких бойовики забороняють спостерігачам проїжджати через їхні блокпости.

Про це йдеться в заяві МЗС РФ, оприлюдненій в понеділок.

У відомстві зазначили, що в доповідях Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні "все частіше описуються випадки огляду автомобілів, перевірки документів та громадянства спостерігачів ОБСЄ українськими військовими та добровольчими формуваннями".

"Такі факти фіксуються в районах конфлікту, контрольованих українськими силовиками. В останніх доповідях місії згадувалися населені пункти Лебединське, Гнутове (під Маріуполем), Солодко (під Донецьком), Станиця Луганська і Макарове (під Луганськом). Міжнародних спостерігачів часто безпосередньо запитують, чи є серед них громадяни Росії. В кінці березня у села Муратово Луганській області зафіксований випадок, коли український військовий погрожував, що будь який російський співробітник місії ОБСЄ, який опинився там, буде убитий ", - йдеться в заяві.

"Подібні факти викликають обурення і категорично неприйнятні. Злагодженість дій у цьому питанні українських військових і добровольчих формувань не залишає сумнівів, що наказ про перевірки спостерігачів ОБСЄ виходить з єдиного центру. Це красномовно показує справжні наміри його авторів", - заявили в російському МЗС.

"МЗС Росії наполегливо закликає владу України припинити практику незаконних перевірок спостерігачів ОБСЄ і неухильно дотримуватися своїх міжнародних зобов'язань, у тому числі щодо Спеціальної моніторингової місії", - сказано в заяві.

Проте в МЗС Росії жодного разу не прокоментував подібним чином ті численні факти, вказані у звітах місії, коли бойовики відмовлялися пропускати їх на окуповані території.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування