Сергеєв: ООН може повторити історію Ліги Націй

Середа, 8 квітня 2015, 17:29

ООН може повторити долю Ліги Націй, оскільки через право вето в Радбезі ООН, можна заблокувати вирішення будь-якого конфлікту.

Про це сказав представник України в ООН Юрій Сергеєв в інтерв’ю "Українській правді" та "Європейській правді".

"Драматизм ситуації полягає в тому, що для того, щоб визнати Росію стороною конфлікту потрібне голосування, і Росія застосує право вето. Таким чином, діє подвійне вето", - розповів він.

"Так траплялося й раніше по відношенню до різних країн. Тому потреба реформи Ради безпеки абсолютно очевидна. Інакше будь-який конфлікт, будь-яка агресія буде заблокована через таку казуїстику", - додав Сергеєв.

"Жодний конфлікт не може бути зупинений, якщо хтось застосує право вето. З цієї кризи ООН або вийде достойно, якщо зможе внести доповнення до статуту і до процедур, або ж організацію чекає доля Ліги націй. Нагадаю, ця організація була покликана забезпечити мир і стабільність. Але Ліга націй не змогла зупинити Другу світову війну тими механізмами, які в неї були", - наголосив постпред України в ООН.

"Врешті-решт, колективна самооборона проти фашизму призвела до перемоги у війні, і тоді переможці вирішили створити "нову Лігу націй" під назвою ООН", - додав Сергеєв.

Водночас, він нагадав, що зараз в ООН популярна ідея французького президента - не застосовувати право вето в умовах конфліктів, коли є кровопролиття і загроза людським життям.

"Президент Франції вніс таку правку. Її серед постійних членів Ради безпеки не всі підтримують, йдеться не лише про Росію", - додав він.

Як відомо, Ліга націй була створена у 1919-20 роках з метою розвитку співробітництва, досягнення миру і безпеки між народами. Однак через не змогу запобігти Другій світовій війні була розпущена в 1946 році.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування