ЗМІ: Малофеєв узявся за Крим і Донбас на прохання глави АП Путіна

Середа, 13 травня 2015, 12:08

Російський бізнесмен Костянтин Малофеев міг взятися за фінансування сепаратизму в Криму й на Донбасі на прохання голови Адміністрації президента Сергія Іванова.

Про це пише видання Slon у своєму розслідуванні про те, як  Малофеєв позбувся зобов'язань по боргу держбанку ВТБ майже в 600 мільйонів доларів за 100 мільйонів доларів.

"Чи діяв олігарх у Криму й на Донбасі самостійно? Людина, що добре його знає, не вірить у добру волю. Попросити Малофеєва міг старий знайомий, глава АП Сергій Іванов", пише видання.

Малофеєв

"Російській владі потрібен був спонсор кримської кампанії. Малофеєв, із численними боргами й кримінальною справою, не міг відмовити. Напевно, інша людина повидалсь би тихіше — без голосних заяв, без нескінченних полоскань у пресі. Однак Малофеєв не з тих, хто залишається в тіні", - розповів співрозмовник видання.

Видання розповідає, що Ігор Гіркин з'явився в Малофеєва в 2013 році. Тоді він тільки звільнився із ФСБ.

Колишній чекіст займався делікатними питаннями, наприклад кримінальною справою по кредиту ВТБ. був присутній при обшуках у рамках кримінальної справи.

У розкритій хакерами "Анонімного інтернаціоналу" переписці Гіркіна є лист із розшифруванням прослушки, яку вели оперативники. Об'єкти прослушки — співробітники Малофеєва. Виходить, хтось із поліції злив Гіркіну цей матеріал.

У розпал Майдана в Гіркіна виникли нові обов'язки. Як випливає з розкритої переписки, 22 січня 2014 року він вилетів у термінове відрядження в Київ.

Саме в той день спалахнула вулиця Грушевського, з'явилися вбиті. Колишній чекіст побував у самих гарячих точках української столиці, повернувшись до Москви тільки 2 лютого. "Ми не знаємо офіційного статусу його працевлаштування, однак свою поїздку силовик у листах називав "відрядженням", - зазначає видання.

Після повернення Гіркіна в адміністрацію президента (АП) була передана аналітична довідка, чиє авторство "Нова газета" приписує Малофеєву (бізнесмен це спростовує).

У ній докладно розбиралася ситуація в Україні, режим Януковича називали банкрутом, російській владі пропонували вплинути на Крим і східні регіони, щоб ті вимагали федералізації, а потім входження до складу Росії.

Невідомо, як відреагували в АП, але максимум за тиждень Малофеєв вдався до рішучих дій у Криму.

В 20-тих числах лютого туди поїхали Гіркін і старий знайомий Малофеєва, підрядник у деяких проектах, Pr-Фахівець Олександр Бородай. Ще бізнесмен намагався направити 30 млн рублів на рахунок, названий самопроголошеним мером Севастополя Олексієм Чалим, але гроші зависли в українських банках.

У Криму в Малофеєва був гарний знайомий, політик середньої руки Сергій Аксьонов. В 2010 році його партія "Русское единство" набрала 4% голосів, що забезпечило три мандати зі ста у Верховній раді республіки. Саме до Аксьонова й відправилися Гіркін з Бородаєм. Буквально за кілька днів, на хвилі протестів, цей рядовий парламентар перетворився в першу особу Криму.

Гіркін і Бородай перебували разом із російськими спецназівцями, які захопили будівлю Ради Міністрів у Криму 1 березня.

Бородая жартома охрестили "міністром пропаганди" в уряді "нового прем'єра". Гіркін, випливає з переписки, виступав позаштатним військовим радником глави Криму й залишався на півострові, принаймні, до 1 квітня. А далі — захоплення адміністративних будівель у Слов'янську, розстріл групи СБУ, початок військової кампанії на Донбасі, якими керував Гіркін.

Ставши прем'єром ДНР, Олександр Бородай незабаром уклав угоду про надання гуманітарної допомоги з фондом Святителя Василя Великого. Малофеєв оцінює обсяги "допомоги" в інтерв'ю "Відомостям" в "сотні мільйонів рублів".

З початку 2015 року фонд припинив надавати допомогу Донбасу, принаймні, відправляти фури з гуманітарним вантажем. Про це Slon повідомили в прес-службі. "Хоча зруйнованому регіону далеко до відновлення. Виходить, Малофеєв виходить не з реальної ситуації, а зі свого розуміння — коли потрібно витрачати гроші, а коли можна заощадити", - відзначили у виданні.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування