В Україні можуть зробити "повіти" і "громади"

П'ятниця, 22 травня 2015, 09:58

Конституційна комісія обговорює ідею перейменування адміністративно-територіальних одиниць на громади, повіти й регіони.

Однак це відбудеться, якщо таке рішення комісія прийме і Конституційний Суд його схвалить, розповів "Українській правді" член Конституційної комісії Леонід Ємець.  

Він сказав, що члени робочих груп дискутували щодо перейменування територіальних одиниць найнижчої ланки на "громади" чи "волості", але зупинилися на громадах.

За словами Ємця, необхідність такого перейменування фахівці обґрунтовують тим, що історично саме такі назви відповідали характеристикам, які передбачає майбутня конституційна реформа.

Він також наголосив, що територіальні одиниці в будь-якому разі доведеться переформатовувати в процесі реформ, бо вони неоднорідні зараз.

Раніше модератор робочої групи з питань децентралізації Конституційної комісії Михайло Теплюк розповів про ідеї організувати самоврядування на трьох рівнях.

"Поки робоча група залишилася на позиції назвати первинний рівень, первинну адміністративно-територіальну одиницю низовою громадою", - казав він.

"Враховуючи, що буде процес реформування існуючих районів, члени робочої групи пропонують називати середню ланку у системі адміністративно-територіального устрою – повіт, і найвищу ланку – регіон", - додавав Теплюк.

"Члени робочої групи вирішили запропонувати конституційній комісії такі визначення: одне або кілька поселень з прилеглими територіями складають громади. Повітом є адміністративно-територіальна одиниця, в яку входить декілька громад", - пояснював він.

Як відомо, волостю традиційно називалися територіальні одиниці нижнього рівня в країнах Східної Європи, включаючи часи Російської імперії. Повіт – велика адміністративно-територіальна одиниця, поширена в країнах Європи, Азії, колишньому СРСР та Російській імперії.

"Українська правда", "Інтерфакс-Україна"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування