МЗС: Чехія провалила ратифікацію асоціації Україна – ЄС через пропаганду РФ

П'ятниця, 22 травня 2015, 10:57

Провал парламентом Чехії ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС пов'язаний не з недопрацюванням посольства України в цій країні, а з діями Росії в Чехії.

Про це заявила заступник міністра закордонних справ Наталя Галібаренко в ході години запитань до уряду у Верховній Раді в п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Що стосується блокування чеськими комуністами Угоди про асоціацію питання ратифікації в парламенті, це потрібно не з нашого посольства питати, а потрібно проводити прямі паралелі з тим, що робить Російська Федерація в Чехії", – сказала вона.

За її словами, це стало наслідком інформаційної пропаганди лобістської кампанії, яку веде Росія, в тому числі в Чехії та інших країнах Європи.

"Ми це усвідомлюємо і ми з цим працюємо. Це питання більш широкого масштабу, ніж тільки дії нашого посольства", – додала Галібаренко.

Як відомо, Угода про асоціацію Україна – ЄС вже пройшов підготовчі етапи для ратифікації парламентом Чехії, однак 20 травня Компартія заблокувала внесення цього пункту до порядку денного Палати депутатів.

"Депутати з Комуністичної партії заблокували включення пункту у голосування за договір у другому читанні порядку денного поточної сесії. Таким чином, за регламентом голосування може бути включене в порядок денний тільки на наступній сесії Палати депутатів", – сказала прес-секретар посольства Зденька Цайсова агентству "Інтерфакс-Україна".

Вона нагадала, що Угоду про асоціацію вже погодив Сенат (верхня палата парламенту) і в першому читанні – Палата депутатів Чехії (нижня палата парламенту). У середині квітня ратифікацію також рекомендував комітет з питань ЄС та комітет у закордонних справах Палати депутатів.

Планується, що наступна сесія Палати депутатів може відкритися 15 червня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування